Ik kreeg mijn energielabel van G naar C

Energielabel voor huis

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Maar hoe krijg je het energielabel omhoog? Het lukte Rob van der Plas zijn huis van G naar C te krijgen.

Het waaide zelfs binnen
Rob van der Plas kocht een aantal jaar geleden de woning van zijn ouders in Katwijk aan Zee. Het is een tussenwoning uit 1939 waar nog een gaskachel in zat. ‘Het waaide zelfs binnen’, aldus Van der Plas. Als energieadviseur bij Nuon wist hij welke maatregelen de woning zo zuinig mogelijk konden maken. Zijn energielabel was destijds G en hij is zelf aan de slag gegaan om dit omhoog te krijgen.

Roeien met de riemen die je hebt
Van der Plas: “Je moet altijd roeien met de riemen die je hebt”, zegt hij. “Voor sommige stappen in het labelsysteem is bijvoorbeeld een bepaalde dikte van het isolatiemateriaal nodig. Maar dat kan niet bij alle muren.”

Warmteverlies
Bij het bepalen van een energielabel wordt berekend hoeveel warmteverlies een huis heeft. Dit heet ook wel een transmissieberekening. Een ongeïsoleerde stenen vloer levert warmteverlies op bijvoorbeeld. In het huis van Van der Plas ligt deels een granitovloer. “Als ik die had willen isoleren, dan moest die mooie vloer eruit. Dat hebben we niet gedaan.”

 

Dakisolatie
Het isoleren van het dak leverde het meeste op aan energiebesparing. “Dit was het grootste oppervlak. Daarna hebben we ook de gevel geïsoleerd, waar het kon de vloeren en we hebben de gaskachels vervangen door een HR-ketel. Ook hebben we overal HR++ glas.”

Veel werk, maar met resultaat
Van der Plas is zelf goed met zijn handen en met de hulp van een timmerman en loodgieter heeft hij de klus grotendeels zelf geklaard. Veel werk, maar het levert uiteindelijk ook iets op. Bij de nieuwe beoordeling bleek hij het label naar C te hebben gekregen. 

Gasverbruik omlaag
Bovendien ging het gasverbruik van de woning van 2500 naar 1100 m3, een enorme besparing. “En het is ook goed voor de waarde van de woning. Misschien zit B er ooit nog in als we zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Maar de zonoriëntatie van ons dak is niet ideaal daarvoor.”

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie
Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen
Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Gratis sparen voor cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energielabel voor huis

Energielabel: zo zuinig is uw huis

Wie zijn huis verkoopt of verhuurt moet zijn energielabel definitief maken. Maar wat is het eigenlijk, een energielabel?

Meer over het energielabel

Deel dit artikel via: