Energie besparen, ook tijdens de vakantie

Rob en Ruud

Als u twee weken op vakantie gaat, kunnen deze tips u misschien wel 20 euro opleveren. Toch mooi meegenomen. Maar u kunt er natuurlijk ook de rest van het jaar uw voordeel mee doen!

Tip 1: Stekkers eruit
Ook als we apparaten niet gebruiken, verbruiken ze vaak toch stroom. Dit zogenoemde sluipverbruik kan aardig in de papieren lopen, met name bij oudere apparatuur. Met name decoders van de televisie, opladers van kruimeldieven, NAS-servers, luchtverfrissers en -bevochtigers, en subwoofers van uw audioapparatuur staan bekend als grote sluipverbruikers.

Bijkomend voordeel als u de stekkers eruit trekt: u verkleint de kans op bliksemschade en op brand door kortsluiting.

Tip 2: Zet elektrische boilers uit
Elektrische boilers, keukenboilers en Quookers zorgen ervoor dat u continu kunt beschikken over warm water. Als u eropuit bent, is dit natuurlijk niet nodig. Trek daarom ook deze stekkers uit het stopcontact. Wel doorspoelen of goed opwarmen als u hem weer opnieuw gaat gebruiken om legionellabesmetting tegen te gaan.

Tip 3: Zet de thermostaat op 10 graden
De radiatorknoppen kunnen gewoon open blijven.

Tip 4: Doe de vloerverwarmingspomp uit
Heeft u vloerverwarming, dan kunt u de vloerverwarmingspomp uitzetten. Maar staat de pomp te lang uit, dan bestaat het risico dat de pomp vast gaat zitten. Een speciale pompschakelaar biedt uitkomst. Voor zo’n 50 euro koopt u er een.

Deze schakelaar zet de pomp automatisch uit als u de thermostaat naar beneden draait, maar laat hem wel elke dag eventjes draaien. Binnen een jaar heeft u uw 50 euro terugverdiend!

Tip 5: Koel en vrieskast uit?
Gaat u langer dan een week weg en staat uw koelkast los van uw vriezer? Maak deze dan leeg en zet hem uit. Let op dat u de deur altijd openlaat tegen nare luchtjes. Maak de koelkast gelijk even schoon, er staat tenslotte voedsel in.

Heeft u een losse vrieskast of een koel/vriescombinatie, dan is uitzetten wat ingewikkelder. De vriezer/het vriesdeel van de koelkast verbruikt in de zomer relatief veel energie. Gaat u langer dan een week weg en kunt u deze eenvoudig leeg krijgen, dan is het zeker verstandig deze ook uit te schakelen.

Vriezers moeten sowieso twee keer per jaar worden ontdooid. Dit is echter bij een no frost model weer niet nodig. Staat er soms nog een oude werkende koel- of vrieskast in uw schuur of garage? Probeer die dan zeker uit te zetten, al helemaal tijdens de vakantie.

Tip 6: Doe lampen uit en pas tijdsschakelaars aan
Pas de instellingen van de tijdsschakelaars van de verlichting aan, zodat de lampen korter branden of helemaal niet aan gaan.

Tip 7: Doe sierfonteinen in vijvers uit
Hiermee bespaart u zo een paar euro als u twee weken op vakantie bent.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie
Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; handdoeken van cradletocradle. Gemaakt van 100% natuurlijke, afbreekbare producten.

Naar Nuon Exclusief Besparen
Sluipverbruik

Stop sluipverbruik!

Veel apparaten verbruiken stroom als ze niet gebruikt worden, maar de stekker wel in het stopcontact zit. Dit noemen we sluipverbruik.

Meer over sluipverbruik
Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Gratis sparen voor cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energiezuinige lamp kiezen

Energiezuinige lamp kiezen

Verlichting in huis brengt sfeer, warmte en gezelligheid, maar er is natuurlijk ook energie voor nodig. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om hierop te besparen.

Meer weten over energiezuinige verlichting

Deel dit artikel via: