Wat doet de eco-knop?

Ecoknop en eco-programma vaatwasser

Vaatwassers, wasmachines, drogers, zelfs mediaboxen, tv’s, computers en auto’s hebben tegenwoordig een eco-stand. Hoe werkt dat bij witgoed? Wij vroegen het experts.

Eco-programma vaatwasser

Raar maar waar: als je op de eco-knop van een vaatwasser drukt, moet je langer wachten op een schone vaat dan bij een ‘gewoon’ programma. Vaak wel meer dan een uur. Toch verbruikt de eco-stand minder energie, zegt Josje Mosies van BSH Groep (onder andere Bosch en Siemens). ‘Het opwarmen van het afwaswater kost de meeste energie. Met een eco-programma gebeurt dit heel geleidelijk tot een maximum van 50 graden. Zo’n eco stand neemt meer tijd in beslag, maar is heel energiezuinig.

Eco-stand zuiniger

En dat scheelt in de portemonnee. Volgens Milieu Centraal verbruikt de eco-stand gemiddeld 0,37 kWh minder stroom en bijna 3 liter minder water dan een standaardprogramma. Stel, u gebruikt de eco vaatwasser 250 keer per jaar, dan komt dat neer op een stroombesparing van ongeveer 18,50 euro.

En dan hebben we het over vaatwassers die huishoudens op dit moment hebben staan, nuanceert Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘De allernieuwste vaatwassers in de winkel kunnen nog zuiniger zijn met elektriciteit en water.’ Zo claimt Miele een vaatwasser te hebben met een eco-programma dat maar 0,83 kWh verbruikt.

Vaak beter resultaat

Op het langere programma na zijn er geen nadelen, zeggen de fabrikanten. Het idee dat eco-programma’s minder schoon zouden wassen is onzin, volgens Annika van Heeswijk van Whirlpool. ‘Door de langere programmaduur haal je hetzelfde resultaat.
Sterker nog: in de praktijk zijn de resultaten vaak beter. Veel afwasmiddelen bevatten enzymen die het beste werken bij 50 graden, de gemiddelde temperatuur bij de eco-stand.’

Energielabel

Volgens de Consumentenbond en Milieu Centraal verschilt de eco-waskracht per machine. Een goeie indicator is het energielabel: de tweede letter daarop geeft het afwasresultaat, en dat wordt tegenwoordig getest met het eco-programma.

Andere witgoedapparaten

En hoe zit het met de eco-knop op andere witgoedapparaten, zoals wasmachines en drogers? Die werkt op een vergelijkbare manier, zegt Annika. ‘Ook bij die apparaten wordt de temperatuur lager gehouden, wat gecompenseerd wordt door een langere programmaduur. Zet je de droger op eco, dan wordt het verwarmingselement af en toe uitgeschakeld terwijl de trommel blijft draaien. Het apparaat droogt dan met lucht in plaats van met pure warmte.’

Aandachtspunt

Klein aandachtspunt: let er bij alle machines op dat u de eco-knop ook écht gebruikt. Wie bijvoorbeeld bij een zuinige (A+++) vaatwasser voor de normale programma’s kiest, is in de praktijk vaak minder zuinig uit. Bron: Milieu Centraal

 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Sluipverbruik: top 5 stille energieslurpers

  1. Computer met randapparatuur: € 33,- per jaar
  2. Tv plus video- of dvd-speler: € 15,- per jaar
  3. Digitale ontvangers en decoders € 20 per jaar
  4. Koffiezetapparaat: € 6,- per jaar
  5. Tuner, versterker en cd-speler: € 6,- per jaar

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen
Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Gratis sparen voor cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Hoge jaarafrekening voorkomen

Besparen door bijhouden verbruik

Alles kunnen we bijhouden met behulp van handige apps en slimme meters. Ook uw energieverbruik. Goed nieuws, want zo kunt u flink beparen.

Zo bespaart u door uw energieverbuik bij te houden
Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: