7 keer slimmer op kamers

Rob en Ruud

Kersverse kamerbewoners zitten natuurlijk niet op onnodige kosten te wachten. Met deze handige tips besparen studenten slim op hun energieverbruik.

Tip 1: Verwarming op studeertemperatuur
Ongeveer de helft van de energierekening gaat op aan verwarming. Onderzoek van de TU Eindhoven laat zien dat onze hersens 18 graden Celsius de fijnste studeertemperatuur vinden. Goede reden om de thermostaat wat lager te zetten. En ook nog eens beter voor het milieu.

Tip 2: Douche korter
Het is een van de maatregelen die de deelnemers aan de Student Energy Race het vaakst noemden: korter douchen. 10 minuten onder de douche kost ongeveer 60 eurocent per keer. Per jaar is dat 220 euro. Elke minuut korter douchen levert jaarlijks een besparing op van 22 euro (bron: Stichting DUWO).

Tip 3: Vermijd de stand-by stand
Apparaten op stand-by zorgen voor sluipverbruik. Alles op de uit-stand, dus. Dat geldt ook voor het licht in ruimtes waar niemand is.

Tip 4: Was en droog slim
Nieuwe A++(+) wasmachines gebruiken veel minder energie dan oude types. ‘Voor studenten is een tweedehands wasmachine van 5 á 6 jaar oud met energielabel A een goed alternatief’, vertelt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘Die verbruikt ongeveer 44 euro per jaar aan stroom en water – een tientje meer dan de zuinigste wasmachine nu en bijna 2 tientjes minder dan een oudje met C-label.’ Maar de beste wasbespaartip om tientallen euro’s te besparen is nog altijd: stop de machine vol en gebruik de waslijn in plaats van een droger.

Tip 5: Investeer in zonnepanelen
2 studentenhuizen waagden dit jaar de stap: voor een paar duizend euro regelden ze zonnepanelen. Kosten: een paar duizend euro. Besparing per jaar: zo’n 300 euro aan stroomkosten (bron: Milieu Centraal). In circa 10 jaar tijd is de investering terugverdiend. Dan is de gemiddelde student natuurlijk allang verhuisd, dus is er een slimme regeling nodig. 

Tip 6: Maak een deal met de huisbaas
Veel studenten betalen kamerhuur inclusief gas en stroom. Heeft besparen dan wel zin? Natuurlijk wel. Duurzamer omspringen met energie is beter voor het milieu. En het bespaart de huisbaas geld. Slimme studenten die samenwerken aan minder verspilling, kunnen proberen een te deal maken met hun verhuurder. Bijvoorbeeld: een percentage van elke bespaarde energie-euro levert een bijdrage op voor de gezamenlijke feestkas.

Check out koelestudenten.nl
De online ‘koelnessmeter’ op Koelestudenten laat zien waar(op) studenten allemaal nog meer energie kunt besparen: van de bad- en woonkamer tot de keuken en de gang!

 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Besparen met verwarmen

Rob en Ruud

Besparen kan overal

Besparen op uw energieverbruik kan overal in huis. Denk aan de tv die u kiest, of hoe u de was doet. In het energie bespaarhuis ziet u waar u kunt besparen.

Bekijk het energie bespaarhuis


Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: