Waarom uw oude koelkast de deur uit moet

Rob en Ruud

Je zou zeggen: hoe langer je met een apparaat doet, hoe zuiniger. Toch is dat nog maar de vraag. Apparaten zijn de afgelopen tien jaar veel zuiniger geworden. Daarom loont het soms om een oud, nog werkend apparaat, te verruilen voor een zuiniger exemplaar. De besparing weegt dan op tegen de kosten. Dus, wanneer loont het om…

…een oude koelkast te vervangen?
Over het algemeen geldt: hoe ouder de koelkast, hoe gunstiger de aanschaf van een nieuwe koelkast is voor uw portemonnee én voor het milieu. Een rekenvoorbeeldje:

  • Een koelvriescombi van 7 jaar oud gebruikt jaarlijks 350 kWh (80 euro) aan stroom. 
  • Eentje van 20 jaar oud zelfs 500 kWH (115 euro) per jaar.
  • Een nieuwe koelvriescombi met label A+++ gebruikt 150 kWH (35 euro) per jaar.
  • De vervanging van het 20 jaar oude exemplaar levert dan een besparing op van 80 euro per jaar.
  • Zou de nieuwe koelkast 600 euro kosten, dan heeft u de investering dus na ongeveer zeven jaar terugverdiend. 

Zeker weten of omruilen voor u de moeite waard is? Gebruik dan deze speciale tool op de website van Milieu Centraal.

…een wasdroger te vervangen?
Heeft u nog een oude wasdroger met energielabel B of C? Wasdrogers met een A-label gebruiken ongeveer de helft aan elektriciteit. Een warmtepompdroger met energielabel A++ verbruikt een derde van de stroom die een wasdroger met energielabel B nodig heeft.

Doet uw droger het nog prima? Wacht dan nog even met vervangen. Want omdat deze zuinige wasdrogers relatief duur zijn (tussen de 700 en 1500 euro) verdient u uw investering niet zo snel terug. Maar als u al denkt aan een nieuwe droger, ga dan voor een zuinige A+++ variant. Dat is ook nog eens een stuk beter voor het milieu!

…een vaatwasser of wasmachine te vervangen?
Wasmachines en vaatwassers zijn minder de moeite waard om vroegtijdig te vervangen, omdat deze apparaten de laatste jaren niet veel zuiniger zijn geworden. Bent u meteen toe aan een nieuwe wasmachine? Vergelijk de energielabels dan goed. Energieklasse A+ lijkt op het label misschien op het eerste gezicht zuinig, maar dit is momenteel de minst zuinige klasse bij wasmachines.

In de EU moeten alle nieuwe wasmachines namelijk energielabel A+ of hoger hebben. Wasmachines die eerder op de markt kwamen met een A- of B-label mogen wel nog verkocht worden. Kies overigens liever geen was-droogcombinatie, want deze verbruikt relatief veel energie.

Een vaatwasser is goed voor zo’n 7 procent van de energierekening. Kijk goed naar het energieverbruik als u een nieuwe aanschaft, dat kan behoorlijk variëren. Ook met een klein verschil kun je over een langere periode honderden euro´s besparen.

… lampen te vervangen?
Het vervangen van oude gloeilampen en halogeenlampen scheelt al snel op de energierekening. Led- en spaarlampen verbruiken 70 tot 90 procent minder energie. De aanschafprijs van zuinige lampen is relatief laag , meestal heeft u een nieuwe lamp binnen 1 of 2 jaar terugverdiend.

…een tv te vervangen?
In veel huishoudens wordt de televisie intensief gebruikt. Gelukkig zijn tv’s de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Zo verbruikt een tv met een plasmascherm (42 inch) per jaar 100 euro aan stroom.

Een ouderwetse beeldbuis tv (29 inch) verbruikt ongeveer 40 euro. Een lcd-scherm met ledverlichting (32 inch) staat voor ongeveer 30 euro aan stroom per jaar. Met de vervanging van een plasma-tv door een led-tv bespaart u dus zo’n 70 euro per jaar.

Bijkomend voordeel van een lcd-scherm met ledverlichting: deze nieuw tv’s hebben vrijwel geen sluipverbruik meer in de stand-by stand. Overigens speelt de grootte van het scherm ook een rol. De vuistregel is: hoe groter het scherm, hoe meer verbruik. Ook bij zuinige tv’s.

Denk eraan om de helderheid en het contrast van de tv lager te zetten, dat kan het stroomverbruik met tientallen procenten verlagen. Kiest u voor digitale televisie? Neem dan een decoder die geïntegreerd in de tv is. Of anders een energiezuinige decoder met laag sluipverbruik.

 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie
Rob en Ruud

Doe de apparatencheck

Dat koelkasten en wasmachines veel energie verbruiken, wist u waarschijnlijk wel. Maar wist u dat er ook in de huiskamer genoeg te besparen valt?

Meer over energieverbruik in de woonkamer
Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: