Meer stroomverbruik door trendy technologie?

Duurzame energie

Kokend waterkranen, robotstofzuigers en slow cookers helpen ons in de huishouding. Ze helpen ons in het huishouden en dat is fijn, want dan houden we wat meer tijd over om te genieten van onze iPad, led-tv met decoder, soundbars en een wijntje uit de speciale klimaatkast. Een ramp voor uw stroomverbruik, of tóch niet?

Bijna 100 apparaten!
Dit zijn allemaal geweldige technologische innovaties die u misschien ook wel gebruikt. Want het aantal elektrische apparaten in huis is tussen 2007 en 2012 bijna verdubbeld naar gemiddeld 93, volgens een onderzoek van United Nations University.

Vijftigplussers spannen de kroon met maar liefst 102 elektrische apparaten per huishouden! Hoewel de apparatuur zuiniger wordt, is ons stroomverbruik door diezelfde apparaten toegenomen, berekende Milieu Centraal. We verbruiken ongeveer een vijfde meer dan 25 jaar geleden.

Kokend waterkraan
Een van de technologische grootverbruikers in opkomst is de kokend waterkraan. Handig, een kopje thee zonder te wachten tot het water kookt, maar niet goedkoop. Zo’n kraan verbruikt zo makkelijk per jaar 92 tot 280 kWh. Dat kost 20 tot 65 euro! 

Led- of plasma-televisie
In een modern huishouden zal een led- of plasma-televisie niet snel ontbreken en hoeft ook niet energieverspillend te zijn. Zit u 4 uur per dag voor een 42 inch led-tv met energielabel A, dan verbruikt u zo’n 25 euro per jaar.

Een plasma-televisie van hetzelfde formaat verbruikt jaarlijks zo’n 100 euro. In het algemeen geldt wel: hoe groter, helderder en geavanceerder des te hoger het verbruik. En een led-tv is zuiniger dan plasma- LCD- en beeldbuisvarianten.

 

 

 

Rob en Ruud

Robotstofzuiger
Met een robotstofzuiger bent u ook helemaal van deze tijd. Op z’n minst eens per week houdt hij het huis schoon. Maar hoe zit het met de kosten? Bij regelmatig gebruik kost een eenvoudige robotstofzuiger u ongeveer € 15,25 per jaar aan stroom.

Met die energie laadt het apparaat zich op om, meerdere uren per week, stand-by te staan én te stofzuigen. Wie iedere week zélf een uur grondig stofzuigt (met een stofzuiger van 1.500 Watt) geeft per jaar ongeveer € 13,50 uit aan energiekosten. De nieuwe generatie A-label stofzuiger is met 800 Watt aanzienlijk zuiniger. (Bronnen: www.greenem.nl, www.besteproduct.nl)


 

Decoder  
Waar veel mensen niet bij stilstaan, is het energieverbruik van de decoder. Kijkt u digitaal, dan kunt u volgens Milieu Centraal gerust 50 tot 250 kWh bij uw tv-verbruik optellen, afhankelijk van het model decoder.

Vertaald in kosten: jaarlijks 11 tot 57 euro. Daarbij kan het sluipverbruik aardig oplopen. Van een geavanceerde decoder is dit bijvoorbeeld 130 kWh per jaar, oftewel 30 euro. Tip: gebruik een stand-by killer om de televisie en alle randapparatuur in één keer uit te zetten.

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie
Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen
Rob en Ruud

Besparen kan overal

Besparen op uw energieverbruik kan overal in huis. Denk aan de tv die u kiest, of hoe u de was doet. In het energie bespaarhuis ziet u waar u kunt besparen.

Bekijk het energie bespaarhuis

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: