Tien slimme koelkast tips

Rob en Ruud

Heeft u ook een tweede koelkast of vriezer in uw schuur of garage? Handig. Maar wist u dat een tweede koelruimte wel erg veel energie verbruikt? Hieronder leest u hoe dat precies zit en hoe u hier makkelijk op kunt bezuinigen. En andere tips om energie te besparen.

1: Tweede koelkast de deur uit
Veel mensen hebben een tweede koelkast of vriezer. Vaak staat het apparaat in een schuurtje waar het ’s zomers erg warm wordt en in de winter behoorlijk koud. Hierdoor moet het apparaat heel hard werken om op temperatuur te blijven, veel harder dan in uw geïsoleerde huis. Hij verbruikt dan ook véél meer energie dan nodig. Doet u het tweede apparaat weg, dan bespaart u zo 70 euro per jaar. Gaat het om een ouder, vaak onzuinig model, dan loopt dit bedrag nog verder op!

2: Eén grote is zuiniger dan twee aparte
Kunt u toch echt niet zonder extra koelruimte? Zet deze dan uit op momenten dat u hem niet nodig hebt of als u op vakantie gaat. Laat wel altijd de deur open om nare geurtjes te voorkomen. Of overweeg om één grotere koeling te kopen voor in huis: dat is een stuk zuiniger dan twee aparte. Een A+++ tafelmodel koelkast kost zo’n 20 euro per jaar aan elektriciteit. Een koel-vriescombinatie is ook zuiniger dan een losse koelkast en vriezer. Dit bespaart u jaarlijks tientallen euro’s.

3: Kies voor de juiste temperatuur
Zet uw koelkast op 4, uw vriezer op -18 graden. Kouder is vaak niet nodig.

4: Niet té warm
Zet uw koeling bijvoorbeeld niet naast de verwarming, oven of een andere warmtebron. En zorg er zo mogelijk voor dat het rooster aan de achterkant van het apparaat vrij blijft. Dit rooster zorgt voor de afvoer van warmte. Zorg bij een inbouw koelkast voor een ventilatierooster in de onder- en boven aftimmering. Als de warmte niet goed wordt afgevoerd, wordt er meer energie verbruikt.

5: Houd de condensor schoon
Aan de achterkant zit de condensor. Het is belangrijk dat die goed schoon blijft. Een dikke laag stof verhoogt het energieverbruik.


  

 

6: Check of de deur goed sluit
Controleer de rubberen sluitingen in de deur. Als de deur niet goed sluit, lekt koude lucht weg en komt er warme lucht binnen. U kunt dit eenvoudig controleren door een zaklamp aan te doen en in de koelkast te leggen. U mag door de dichte deur dan geen licht zien.

7: Ontdooi eten in de koelkast
De koelkast maakt gebruik van de kou van het bevroren product en verbruikt zo minder stroom. Laat warme etenswaren dan ook eerst afkoelen voor u ze in de koelkast legt.

8: Voorkom ijsvorming
Een laagje ijs van 2 mm op het vrieselement, betekent ongeveer 10 % meer energieverbruik! Met Nuon Exclusief kunt u sparen voor een antivriesmat die ijsvorming tegengaat. Is er toch sprake van ijsvorming? U kunt dit ijs makkelijk ontdooien door een pan met heet water in uw vriesvak of vriezer te plaatsen. Dit geldt niet als u een no-frost model heeft.

9: Een volle koelkast verbruikt minder energie
In een volle koelkast is er minder ruimte voor warme lucht die naar binnen stroomt telkens als u deze open doet. Wat extra vulling toevoegen aan een (half)lege koelkast is dus geen slecht idee.

10: Kies voor A+++
Wilt u nieuwe koeling aanschaffen, onthoud dan: per persoon is 50 liter koeling en 30 liter vriesinhoud voldoende. Let bij de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer op het energielabel. Een A+++ is het zuinigst. Soms het wat duurder, maar niet op de langere termijn!

Klimaatklassen
Een te hoge of te lage omgevingstemperatuur is dus niet goed. Om aan te geven tussen welke temperaturen de koelkast het best werkt, zijn ze ingedeeld in zogenaamde klimaatklassen. Dit zijn:

SN = 10°C tot 32°C
N = 16°C tot 32°C
ST = 16°C tot 38°C
T = 16°C tot 43°C
SN - ST = 10°C tot 38°C
SN - T = 10°C tot 43°C
  
U vindt de klimaatklasse van uw koelkast op typeplaatje van het apparaat. Een koelkast in garage of schuurtje heeft natuurlijk een veel groter bereik nodig dan een koelkast in een goed geïsoleerde keuken. Is het erg koud of warm dan verbruikt het apparaat veel meer energie. Vaak zijn dat ook nog oude en niet al te goed sluitende apparaten. Dit kan uw energienota flink opjagen.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Energiebesparen met apparaten in de keuken

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen
Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Gratis sparen voor cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: