Pientere pompen

Pientere pompen

Elektrische pompen in de tuin zijn tegenwoordig vrij normaal. Ze zijn er voor de vijver, de fontein, het zwembad(je), of voor het besproeien van planten en bloemen. Weet u al het nodige over uw eigen pompen? Wij zorgen graag voor uitleg.

Energievreters
Pompen in en om het huis kunnen behoorlijke energievreters zijn. Vijverpompen, fonteinpompen en zwembadpompen gebruiken ongemerkt misschien wel meer stroom dan u denkt. Rob van der Plas, energieadviseur bij Nuon, vertelt hoe u kunt besparen op het energieverbruik en waar u op moet letten: ‘Ook al gaat het om relatief kleine pompjes voor uw vijver of fontein, vergis u niet in het energieverbruik.’

Energieverbruik halveren
’Het verbruik van een klein borrelfonteintje in uw tuin valt nog mee’, vervolgt Rob, ‘maar heeft u een vijverpomp van bijvoorbeeld 100 Watt die dag en nacht draait? Dan verbruikt die op jaarbasis bijna 900 kWh (€ 198,-). Ik adviseer daarom altijd om te kiezen voor energiezuinige pompen. Kiest u voor een pomp met een A-label, dan halveert u zomaar het energieverbruik.’ En gaat u op vakantie? Dan kan de sierfontein in uw vijver natuurlijk gerust een tijdje uit.

Visvijvers
Heeft u vissen in uw vijver? Let er dan op dat de pomp voldoende capaciteit heeft om het water in beweging te houden. Met een pomp die veel meer liters per uur verwerkt dan de inhoud van uw vijver, verbruikt u onnodig veel stroom. Rob benadrukt ook: ‘Laat u bij de aanschaf van een visvijverpomp adviseren door een vakspecialist.’

Zwembaden
Spartelt u liever zelf in het water? Dan is een zwembad(je) in uw tuin tijdens warme zomerdagen ideaal, zeker voor de kinderen. Volgens leveranciers neemt de aandacht voor iets grotere modellen toe. Zwembaden met een doorsnede vanaf 3 diameter hebben tegenwoordig standaard een filterpomp. Een eenvoudige pomp gebruikt gedurende 2 zomermaanden zo’n 90 kWh (€ 20,-) Zo blijft het water in de zomer schoon, zonder dat u zelf hoeft te verversen.

Op tijd uitzetten
Leveranciers waarschuwen om de pomp niet de hele tijd aan te laten staan: ‘Een uur of 3 tot 4 per dag is ruim voldoende. Hoe lang de pomp precies moet draaien, vindt u in de handleiding.’ Zelf berekenen kan ook. Deel de inhoud van uw zwembad door de capaciteit van de pomp. Zit er bijvoorbeeld 4.000 liter water (4 m3) in uw bad en filtert de pomp 1.250 liter per uur? Dan hoeft u de pomp niet langer dan 3,5 uur per dag aan te zetten.

Zomertip voor uw vloerverwarmingspomp
Tot slot heeft Rob nog een tip voor een pomp binnenshuis: die van de vloerverwarming. De vloerverwarmingspomp hoeft in de zomer, als u geen warmte vraagt, niet de hele dag te blijven draaien. Spaarzaam gebruik van de pomp scheelt u zo 300 kWh per jaar (€ 66,-). Als de pomp echter te lang uit staat, loopt u het gevaar dat hij vast gaat zitten. Rob adviseert: ‘Daarvoor is een speciale pompschakelaar een goede oplossing. Deze schakelaar zet de pomp alleen in werking als de woonkamerthermostaat aanslaat. Maar zorgt er ook voor dat de pomp dagelijks even draait, om vastzitten te voorkomen.’

 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

AanUit# campagne: 21 leuke energie bespaartips

Groene stroom

Doe de energietest

Ontdek hoe goed jullie zijn in energie besparen! De Bespaarwijzer geeft bij uw specifieke energiescore enkele passende tips.

Doe de energietest

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: