Nuon helpt met de was

Rob en Ruud

Wat verbruikt de gemiddelde wasmachine? Een zuinige A+++ wasmachine gebruikt gemiddeld 134 kWh stroom en 10.000 liter water. Omgerekend is dat ongeveer 43 euro (bron: Milieu Centraal). Veel wasmachines in Nederland zijn ouder dan 10 jaar en verbruiken soms wel het dubbele.

Getest door de Consumentenbond
Bij de wasmachines die de Consumentenbond dit jaar heeft getest - de nieuwste, superzuinige machines dus - vallen de gemiddelde kosten lager uit: tussen de 30 en 45 euro. "Met de zuinigste machine uit de test bespaar je dus per jaar zo'n 13 euro", zegt woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond.

Wat houdt het energielabel precies in?
Het energielabel geeft aan hoe zuinig het apparaat omgaat met energie en water. Energielabel A+++ (A bij een energielabel van voor 2012) is het zuinigst met energie. "Maar binnen de klasse A+++ bestaan inmiddels grote verschillen in energiezuinigheid", zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. "Kijk daarom goed naar het jaarverbruik in kWh dat op het energielabel staat."

Hoe vol kan de trommel?
Voller dan u wellicht denkt! Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat wij flink moeten proppen om 6 kilo was in een wasmachine met die capaciteit te krijgen. En 2 keer per week een volle trommel in plaats van 4 keer een halfvolle bespaart jaarlijks tot 30 euro.

Alleen bij wol, synthetische en fijne was is het beter om de trommel halfvol te laden. Een beladingssensor kan handig zijn; die helpt het energie- en waterverbruik te beperken. "Maar je bespaart meer met een wasmachine die voor jouw huishouden precies groot genoeg is", zegt Stolk.

Is wassen op  60°C  duurder?  
Op 60°C wassen kost bijna 2 keer zoveel als op 40°C wassen. En ruim 4 keer zo veel als 15°C wassen. Alleen als de hygiëne echt belangrijk is, zoals bij babyspullen, zijn hoge temperaturen vanaf 60°C belangrijk.
Om vetresten en vieze geurtjes te voorkomen, is één keer per maand een 60°C-was te draaien, met een beetje natuurazijn erbij voldoende. Een enkele keer nog heter is zeker goed voor de machine. Let op: niet te veel wasmiddel gebruiken.

Welke wasprogramma's verbruiken het minst?
Wasprogramma's op lagere temperatuur en ecoprogramma’s zijn het zuinigst. Milieu Centraal raadt de ecostand vooral aan bij vuilere wassen: ‘Dankzij de langere wasduur wordt de was bij de ecostand met een laag energiegebruik toch goed schoon. Was die niet heel vuil is kunt u beter met een gewoon katoenprogramma met een lage temperatuur wassen.’

Welk toerental?
Als u een droger gebruikt, kies dan aan het eind van uw wasprogramma het hoogst mogelijke toerental bij het centrifugeren. Daarmee bespaart u op de droogkosten. (bron: Milieu Centraal).

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie
Rob en Ruud

Besparen kan overal

Besparen op uw energieverbruik kan overal in huis. Denk aan de tv die u kiest, of hoe u de was doet. In het energie bespaarhuis ziet u waar u kunt besparen.

Bekijk het energie bespaarhuis

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Deel dit artikel via: