Hoeveel energie verbruikt uw koelkast?

Rob en Ruud

Koel- en vriesapparatuur staan op de derde plaats in de rij van grootste elektriciteitsverbruikers in het huishouden. Een zesde van het elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden gaat er aan op. Dat is ongeveer 600 kWh per jaar of bijna € 140,-. 5 tips om te besparen op het energieverbruik van uw koelkast.

1: Nieuwe koelkast? Kies een zuinig exemplaar
Vervang uw oudere, onzuinige koelkast door een nieuw zuinig exemplaar. Met de zuinigste dubbeldeurs koelkast met A+++ label kunt u jaarlijks tot 60 euro besparen. Financieel is dit interessant voor koelkasten die ouder dan elf jaar zijn. Zie in de tabel hieronder de jaarlijkse kosten van oudere koelkasten in vergelijking met nieuwere en zuinigere koelkasten.

Let er ook op de inhoud van de koelapparaten past bij uw huishouden. Per persoon heeft u ongeveer 50 liter inhoud nodig. Is uw koelkast of vriezer groter dan u eigenlijk nodig hebt? Dan koelt deze vooral lucht en verspilt u energie. Ook is een koel-vriescombinatie zuiniger dan een losse koelkast en vriezer. Besparing: jaarlijks € 30,-.

En neem de juiste klimaatklasse. Die geeft aan bij welke omgevingstemperatuur de koelkast het beste werkt. Of dit nou in een onverwarmde garage of een (warme) keuken is.

2: Oude koelkast de deur uit
Ongeveer een derde van de huishoudens heeft een oude tweede koelkast. Vaak slurpt dit oud beestje flink veel energie. Zet de koelkast uit als u deze niet gebruikt. Of vervang de oude koelkast door een zuiniger model. Besparing: jaarlijks € 80,-.

3: Zorg voor een goede installatie en locatie
Zorg voor de juiste plaats voor de koelkast of vriezer. Niet naast de verwarming of de oven, dit verhoogt juist het energieverbruik. En laat de vloerverwarming niet onder de keukenapparatuur doorlopen. Zet de koelkast of vriezer helemaal recht, waterpas, staat hij scheef; dan kan de deur gemakkelijk open blijven staan. En laat bij een inbouwkoelkast een ventilatierooster aanbrengen bij de onder- en bovenkant van de aftimmering, zodat de koelkast zijn warmte goed kwijt kan.

De temperatuur is ook erg belangrijk, is deze te laag dan kost het véél energie en dus geld. De optimale temperatuur voor de koelkast is rond de 4 graden en voor een vriezer ongeveer -18 graden. 

4: Regelmatig onderhoud

Ontdooi de koelkast, het vriesgedeelte of uw vriezer regelmatig. Het verbruik wordt verhoogt door ijs. Handig: ontdooi uw vriezer als het buiten vriest. Uw producten kunnen dan zo uit de vriezer buiten gelegd worden. Er zijn ook koelkasten en vriezers die automatisch ontdooien. Deze zijn iets duurder, maar u hoeft nooit meer te ontdooien.

Een dikke laag stof verhoogt het energieverbruik, dus stof de buitenkant regelmatig af. Het rooster aan de achterkant van de koelkast of vriezer moet altijd vrij blijven, dit regelt de afvoer van warmte. Slechte warmte afvoer leidt tot verspilde energie. Slecht sluitende deur? Controleer de rubberen sluitingen, als deze beschadigd zijn lekt koude lucht weg. Dit verhoogt het energieverbruik.

5: slim gebruik
Ontdooit u etenswaren uit de vriezer? Doe dat in de koelkast. De koelkast maakt gebruik van de kou van het bevroren product. En heeft dus minder stroom nodig. Laat ze eerst erg warme etenswaren afkoelen. Dit bespaart energie. Schakel de koelkast of vriezer uit als u die een tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat. Let wel op dat u hiervoor geen eten weggooit.

Verbruikskosten koelkast
Type koelkast gemiddeld verbruik Kosten per jaar
Koelkast tafelmodel, 25 jaar oud 300 kWh € 70,-
Koelkast tafelmodel, 15 jaar oud 220 kWh € 50,-
Koelkast tafelmodel, 7 jaar oud 175 kWh € 40
Nieuwe koelkast A+++ tafelmodel 75 kWh € 20-
Koel-vriescombinatie, 25 jaar oud 670 kWh € 155,-
Koel-vriescombinatie, 15 jaar oud 440 kWh € 100,-
Koel-vriescombinatie, 7 jaar oud 350 kWh € 80,-
Nieuwe A+++ koel-vriescombinatie 150 kWh € 35,-
Teksten en berekeningen zijn gemaakt in samenwerking met Milieu centraal.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Energiebesparen met apparaten in de keuken

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Met Nuon Exclusief naar de Margriet Winter Fair

Nuon in gesprek met bezoekers over energie besparen

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: