Hoe scoort uw tv?

hoe scoort uw tv

Lekker zappen langs het EK Voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. Maar hoe kijkt u uw sportevenementen? En is daar misschien nog energie op te besparen?

Welk type tv heeft u?
Televisie kijken kan tegenwoordig op allerlei soorten toestellen. Grote kans dat u geen ouderwetse beeldbuis meer in huis heeft, maar kijkt naar een lcd-, led-, oled- of plasma-televisiescherm. Hoe verschillen deze in energieverbruik? En wat verbruikt uw decoder eigenlijk?

TV: liever led dan plasma
Televisies, zeker als die van u een paar jaar oud is, kunnen flink verschillen in energieverbruik. Vier uur kijken per dag kost bij een lcd tv met led-achtergrondverlichting van gemiddelde grootte, zo’n 30 euro per jaar. 

Diezelfde kijktijd kost u bij een plasma-scherm meer dan drie keer zo veel: 100 euro op jaarbasis. In deze tabel ziet u hoeveel energie tv’s ongeveer gebruiken. Daarbij geldt natuurlijk ook: hoe groter en helderder het scherm, des te hoger is het verbruik.

Toe aan een nieuwe televisie?
‘Let bij de aanschaf dan op het energielabel van het toestel. De meest zuinige energieklasse die u bij een tv kunt vinden is A++’, is het advies van Mariken Stolk van Milieu Centraal. En misschien is het nieuwste type tv-scherm wel iets voor u: oled. Dat staat voor organic led.
Eerst werd dit alleen gebruikt voor kleine smartphoneschermen.

Inmiddels komen er steeds meer ultradunne tv’s met dit heldere scherm op de markt.

Mariken Stolk van Milieu Centraal: ‘We weten dat deze techniek nog zuiniger zal zijn dan lcd-led. Maar hoeveel zuiniger precies, is nog niet bekend.’ Wel is een oled-tv nog erg duur.

Decoder: nu ook met eco-knop
Niet alleen uw tv, ook de tv-ontvanger of decoder verbruikt energie. Afhankelijk van het model, is dat volgens Milieu Centraal zo’n 50 tot 250 kWh per jaar. 

Ook als u niet kijkt, verbruikt uw apparaat energie in de stand-by stand. Goed nieuws is dat sommige decoders een eco-knop hebben. De Horizon Mediabox van Ziggo bijvoorbeeld. Let wel op, want je kunt sommige functies dan niet of niet meteen gebruiken.

Tip: met een stand-by killer zet u uw televisie en decoder uit met één druk op de knop.

Een mooie sportzomer
Met z’n allen kijken is natuurlijk sowieso beter voor het energieverbruik. En wat is er nu mooier dan samen juichen als Nederland goud wint in Rio?

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Energiebesparen met apparaten in de keuken

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: