Energiezuinige wasdrogers

energiezuinige wasdroger

De was buiten drogen is natuurlijk lekker fris. Maar zit het weer een keertje tegen, dan is een wasdroger reuzehandig. Waar moet u op letten bij het kopen en gebruiken van een wasdroger?

Soorten drogers
Er zijn verschillende soorten wasdrogers: afvoerdrogers, condensdrogers en condensdrogers met een warmtepomp. Wat zijn de verschillen?
Bij een afvoerdroger hangt de afvoerslang uit het raam of loopt deze via een gat in de muur naar buiten. Hebt u thuis geen gelegenheid om de vochtige lucht via een slang te laten afvoeren? Dan is een condensdroger een uitkomst. Die haalt het vocht uit de lucht en vangt dit op in een condensbak die je na de droogbeurt leegkiept in de gootsteen. Dat laatste is overigens niet nodig wanneer de condensdroger op de afvoer is aangesloten. Dat kan bij de meeste modellen.

Warmtepompdroger
Wasdrogers staan erom bekend dat ze veel stroom gebruiken. Maar is dat nog steeds zo? De diverse typen verschillen flink in energieverbruik. ‘Drogers werden vaak de grootste energieslurpers in het huishouden genoemd’, vertelt Ad Verheijen, productmanager bij Miele. ‘Maar dat is inmiddels flink veranderd. Door de uitvinding van de warmtepompdroger is het energieverbruik flink naar beneden gegaan. Dat is de grootste innovatie op het gebied van drogers.’

60% minder stroom
‘Warmtepompdrogers maken gebruik van een nieuwe techniek, een heel andere manier van verwarmen,’ legt Ad uit. ‘De lucht wordt niet verwarmd door een verwarmingselement dat veel stroom verbruikt, maar door een soort gas samen te persen in een compressor. Warmtepompdrogers verbruiken hierdoor maar liefst 60% minder energie.'

Terugverdiend
Het energieverbruik van de traditionele afvoer- en condensdrogers ontloopt elkaar niet zo veel. Mariken Stolk van Milieu Centraal heeft de cijfers paraat: ‘Een traditionele afvoerwasdroger (met label C) verbruikt bij 130 keer gebruik per jaar in totaal 316 kWh. Een warmtepompdroger met het energielabel A+ verbruikt minder dan de helft daarvan: 130 kWh. Drogers met een A++ label zijn nog zuiniger: 96 kWh.’
De aanschafprijzen van warmtepompdrogers liggen wel flink hoger, al zijn deze inmiddels een stuk gezakt. De goedkoopste warmtepompdrogers kosten tegenwoordig zo’n 500 euro, geeft Ad aan. Toch een stuk duurder dan de 300 euro die een goedkope, traditionele wasdroger kost. ‘Maar die hogere aanschafprijs verdien je op termijn gemakkelijk terug door het lagere energieverbruik’, legt Mariken uit. ‘Voor hetzelfde of minder geld ben je dus een stuk milieubewuster bezig.’

Slim gebruiken
Ook door uw wasdroger slim te gebruiken kunt u energie besparen. Een tip van Mariken: ‘Centrifugeer je was op een hoog toerental, zodat die zo droog mogelijk de wasdroger in gaat. Dit bespaart energie. Het centrifugeren kost minder energie dan het drogen in de droger. En let op: lang niet alle kledingstukken mogen in de droger.

Buiten drogen als het kan
Wie een wasdroger het hele jaar door gebruikt, verbruikt al snel € 60 aan stroom. De was buiten drogen aan de lijn levert niet alleen een frisse en schonere was, maar is beter voor uw portemonnee.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Energiebesparen met apparaten in de keuken

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: