Een avondje alle schermen uit, wat scheelt dat?

Rob en Ruud

Het hele gezin op zijn eigen scherm in zijn eigen wereld, herkenbaar? Er zijn momenten dat je al die schermen uit wilt zetten. Om elkaar weer eens sterke verhalen te vertellen bijvoorbeeld. Maar soms is er niets fijner dan wegdromen bij een mooie film. Dus als u dan toch op de bank kruipt met iPad, laptop of voor de TV; hoeveel energie kost dat dan eigenlijk?

TV: liever led dan plasma
Televisies van een paar jaar oud – met name plasma televisies - kunnen aanzienlijk meer energie gebruiken. Denk ook aan de tv-ontvanger, die verbruikt extra energie. Een paar vuistregels: groter scherm betekent meer energieverbuik. Dat geldt ook voor de helderheid van het beeld. Hoe helderder, hoe meer verbruik. Dit kunt u vaak zelf aanpassen. In de tabel hieronder ziet u hoeveel energie tv’s ongeveer gebruiken.

Desktop, laptop of iPad
Een gemiddelde desktop computer met Lcd-scherm verbruikt jaarlijks ongeveer 230 kWh of € 50,-. Een computer met een oud beeldbuisscherm verbruikt meer: 275 kWh of € 60,-. Een laptop is het zuinigst: 150 kWh of € 35,-. Een iPad kost bijna geen energie en is daarmee het aller zuinigst in gebruik.

Stop stand-by verbruik
Uit is niet altijd uit. De randapparatuur van uw tv verbruikt stroom, ook als ze niet gebruikt worden. Dit noemen we stand-by verbruik of sluipverbruik. Het sluipverbruik van een geavanceerde decoder is bijvoorbeeld 60 kWh per jaar of € 35,- per jaar. Tip: gebruik deze handige stand-by killer voor de tv. Deze schakelt uw tv helemaal uit met één druk op de knop van uw afstandsbediening.

 

 

 

Dit verbruikt uw tv gemiddeld  (4 uur actief aan en 20 uur stand-by)

Type televisie Verbruik per jaar (kWh) Kosten per jaar
Beeldbuis 29 inch 170 kWh 40 euro
Plasma 42 inch 425 kWh 100 euro
LCD 42 inch 260 kWh 60 euro
LCD led 42 inch 135 kWh 30 euro

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie
Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief
Rob en Ruud

Besparen kan overal

Besparen op uw energieverbruik kan overal in huis. Denk aan de tv die u kiest, of hoe u de was doet. In het energie bespaarhuis ziet u waar u kunt besparen.

Bekijk het energie bespaarhuis


Stop sluipverbruik van apparaten

Deel dit artikel via: