Zo kunt u zuiniger computeren

Rob en Ruud

Computers en randapparatuur gebruiken gemiddeld 10% van de elektriciteit in een huishouden. Dit kost jaarlijks ongeveer € 80,-. Uw computer energiezuinig gebruiken is best te doen. Ook verspilling door randapparatuur zoals printers, routers, modems en luidsprekers kunt u makkelijk voorkomen.

Verbruik computer: jaarlijkse besparing € 10,- tot 50,-

Tip 1: Stel uw energiebeheer in
Stel energiebeheer in op uw computer. Ga via start naar het configuratiescherm. Daar vindt u energiebeheer. Zet uw computer dan in de slaap- of sluimerstand.

Tip 2: alles in 1x uit
Sluit de computer met randapparatuur op een stekkerdoos met schakelaar aan. Bent u klaar, zet alles nu in één keer uit. Zo voorkomt u stand-up verbruik door uw apparaten.

Tip 3: gebruik de eco-button
Gebruik de eco-button voor de pc. Zet uw computer met één druk op de knop in de energiebesparende eco-mode.

Tip 4: kies voor een laptop
Gaat u een nieuwe computer kopen? Een laptop is zuiniger dan een desktop computer.
Een aparte monitor op uw laptop aansluiten kan zorgen voor meer verbruik, afhankelijk van afmeting en zuinigheid van het scherm. De nieuwste pc’s zijn voorzien van energiezuinige processor, voeding en overige onderdelen.

Tip 5: kies een computer die bij u past
Koop een computer ‘op maat’. Pas uw aankoop aan op je gebruik ervan. Doet u meer dan tekstverwerken, surfen en e-mailen, dan is een zwaardere computer beter. Die verbruikt meer energie.

Extra tip: Blackle is een zoekmachine met een zwarte startpagina. Een zwarte pagina laden kost veel minder energie dan een witte.

 

Verbruik computers
Een gemiddelde desktop computer met Lcd-scherm verbruikt jaarlijks ongeveer 230 kWh of € 50,-. Een computer met een oud scherm en grote videokaart verbruikt meer: 275 kWh of € 60,-. Een laptop is het zuinigst: 50 kWh of € 11,-. De nieuwste pc’s zijn voorzien van energiezuinige processor, voeding en overige onderdelen.

Randapparatuur
Printers, routers of een setje luidsprekers gebruiken jaarlijks gemiddeld 95 kWh of € 21,-. Deze apparaten hebben vaak geen aan/uit knop. Dat betekent: stand-by verbruik. Apparatuur die op de usb-poort van de computer zit, verbruikt daarentegen meestal niet meer dan 2,5 Watt.

Energiebeheer
Als u energiebeheer instelt dan schakelt uw computer naar de slaapstand of stand-by stand, als u uw computer even niet gebruikt. Dit scheelt energie. Let erop dat u zowel uw beeldscherm als uw harde schijf uitschakelt.

Master-slave stekkerdoos
Een master-slave stekkerdoos helpt u energie besparen. Dat werkt als volgt: de stekkerdoos heeft een zogenaamde master-aansluiting, en een aantal slave-aansluitingen. Zet u het apparaat dat op de master-aansluiting is aangesloten uit? Dan schakelt de stekkerdoos de slaves ook uit. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat uw monitor, printer of andere randapparatuur onnodig aan blijven staan. Downloadt u regelmatig grote bestanden? Gebruik software die de computer uitschakelt als het downloaden klaar is.

Opschonen!
Schoon het systeem van uw computer geregeld op. Een schoon systeem werkt efficiënter en dus zuiniger. Met speciale software haalt u die overbodige bestanden van uw computer.

Passende computer
Bent u toe aan een nieuwe computer of laptop? Koop er een die bij u past. Hoe krachtiger de computer, hoe meer stroom hij verbruikt. Voor gamen heeft u een grafische kaart nodig. Het vermogen van de grafische kaart bepaalt het energieverbruik.

Soort gebruik Soort computer Gebruiksduur Jaarverbruik (inclusief LCD-monitor)
E-mail en internetten Lowbudget computer 45 minuten per dag 86 kWh = € 19,-
E-mail en internetten, online tv kijken en muziek luisteren, tekstverwerken Gemiddelde computer 6 uur per dag, inclusief pauzes 380 kWh = € 84,-
Films downloaden, e-mail en internetten, online tv kijken en muziek luisteren, tekstverwerken Geavanceerde computer 14 uur per dag, actief gebruik, downloaden inactief aan 845 kWh = € 186,-
Gamen, e-mailen Geavanceerde computer 6 uur per dag, inclusief pauzes 900 kWh = € 198,-


Het werkelijk jaarverbruik is erg afhankelijk van energieklasse van de processor, voeding, videokaart en overige onderdelen.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Stop sluipverbruik van apparaten

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Met Nuon Exclusief naar de Margriet Winter Fair

Nuon in gesprek met bezoekers over energie besparen

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: