Hoe zuinig is uw huiskamer? Doe de apparatencheck

Rob en Ruud

Dat keuken en washok-apparaten - zoals koelkasten en wasmachines - veel energie verbruiken, wist u waarschijnlijk wel. Maar wist u dat er ook in de huiskamer genoeg te besparen valt? Door nét wat zuiniger met apparaten om te gaan. Of oude apparaten te vervangen. Een rondje langs apparaten. Waar kunt u besparen?

Rob en Ruud

Televisie
Vorig jaar keken we in Nederland gemiddeld 3 uur en 20 minuten televisie per dag. Een record. Als u aan een nieuwe toe bent, loont het dan ook om een zuinige keuze te maken. Led-lcd-televisies verbruiken het minste energie. Een plasma-tv is veel minder zuinig. Een plasmascherm van 42 inch verbruikt per jaar gemiddeld 100 euro aan stroom, terwijl een 32-inch led-lcd-televisie slechts 30 euro aan stroom verbruikt. Extra voordeel: lcd-led-televisies hebben vrijwel geen last van sluipverbruik in de stand-by stand.

Decoder
U staat er misschien niet bij stil, maar het kastje van uw digitale televisie verbruikt veel stroom. Ook in de stand-by stand. Dat kan wel oplopen tot 60 euro per jaar. Onnodig sluipverbruik in de stand-by modus kunt u gemakkelijk tegengaan met een stekkerblok met aan-uitschakelaar of een speciale stand-by killer.

Verlichting  
Wat voor lampen gebruikt u om uw woonkamer te verlichten? Ledlampen verbruiken tot wel 90 procent minder energie dan ouderwetse gloeilampen. Toch heeft een gemiddeld huishouden nog 15 gloeilampen in gebruik. Vervangt u deze door energiezuinige exemplaren, dan bespaart u jaarlijks al 250 kWH energie. Bovendien hoeft u niet bang te zijn dat energiezuinige lampen minder gezellig licht geven. De nieuwe generatie ledlampen biedt genoeg keuze voor warm en sfeervol licht.

Desktops, laptops en tablets
Computers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Over het algemeen geldt: hoe langer u met uw computer doet, hoe beter. Toch een nieuwe nodig? Kies dan voor een laptop. Deze is zuiniger dan een desktop. Hoe kleiner het scherm, hoe minder verbruik. Zet de helderheid van het beeldscherm zo laag mogelijk en stel het energiebeheer van uw computer in op ‘energiezuinig’. Laat opladers niet onnodig in het stopcontact zitten en zet computers uit als u klaar bent. Het is een fabeltje dat computers sneller kapot gaan door ze vaak aan- en uit te schakelen.

Stofzuiger
We stofzuigen zo’n 50 uur per jaar. Hoeveel energie uw stofzuiger verbruikt, hangt af van het vermogen. Bij een vermogen van 1500 watt verbruikt een stofzuiger ongeveer 75 kWh, zo’n 15 euro per jaar. Stofzuigers zorgen maar voor een heel klein deel van uw energieverbruik. Toch loont het om bij het aanschaffen van een nieuwe stofzuiger te kiezen voor een apparaat met energielabel A. Bij het labelen van stofzuigers wordt namelijk naast energieverbruik ook gelet op het geluidsniveau en stofuitstoot.

Pas op voor sluipverbruik
Voor alle apparaten geldt: let op sluipverbruik. Gemiddeld zijn we 450 kWh kwijt aan onnodig verbruik in stand-by modus. Gelukkig kan dit vaak gemakkelijk worden vermeden door apparaten echt uit te zetten. Door een stekkerblok met aan-uitknop of een stand-by killer aan te schaffen. Dat scheelt snel een paar tientjes per jaar.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Energiebesparen met apparaten in de keuken

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: