Zonnestralen uit uw douche

Wij slagen er steeds beter in om de zon te koppelen aan uw verwarming, douche of bad. Bijvoorbeeld via de zonnecollectoren van Zoneiland Almere. Die leverden in 2015 een recordhoeveelheid warmte.

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere is een van de grootste zonnecollectorenvelden ter wereld. Het eiland wekte vorig jaar ruim 9.200 Gigajoule op; een recordopbrengst die voldoende is voor 1 miljoen douchebeurten. ‘De omzetting van zonne-energie naar warm water is veel efficiënter dan naar stroom, zoals gebeurt bij zonnepanelen die elektriciteit leveren’, verklaart Gerrit Daalmeijer, vanuit Nuon verantwoordelijk voor het beheer van Zoneiland Almere.

50% minder CO2

Jaarlijks komt 10% van warmtebehoefte van de wijk Noorderplassen-West van de 520 zonnecollectoren op het zoneiland. Het stadswarmtenet levert de overige 90% én garandeert verwarming en warm kraanwater op bewolkte dagen. Daarmee zorgt Nuon voor een warmtevoorziening die 2.700 huishoudens bereikt en 40 tot 50% minder CO2-uitstoot dan gasgestookte cv-ketels.

Waarde zonnecollectoren

Zoneiland Almere bedekt een oppervlakte van 3 voetbalvelden met zonnecollectoren. Erwin Lindeijer van de gemeente Almere. ‘Het project fungeert als een reminder van de waarde van zonnecollectoren. Het is zo mooi om te zien dat het Zoneiland zelfs in hartje winter warmte kan leveren.’

Recordhoeveelheid warmte

De recordhoeveelheid warmte van het Zoneiland houdt verband met het gunstige aantal zonuren in 2015, maar ook met de verbetering van systemen. Daalmeijer: ‘We hebben bijvoorbeeld gekeken hoe de collectoren de zonstraling beter kunnen opvangen en hoe we de instelling van de pompen kunnen optimaliseren.’

Een dagje zoneiland


Bijna 100 mensen bezochten ons Zoneiland in Almere. De bezoekers werden ingedeeld in kleine groepjes en kregen een rondleiding. Wist u dat het Zoneiland zorgt voor 10% van de warmte in de wijk Noorderplassen-West?

Interessant artikel?