Zon en wind samen in duurzame parken

Zonne-energie oogsten bij windparken. Zo bouwen we verder aan een duurzame toekomst.

De verandering van het klimaat vraagt om duurzame oplossingen. Daarom willen we zes zonneparken ontwikkelen vlakbij windparken en energiecentrales. Deze zonneparken hebben samen zo’n 250.000 zonnepanelen, waarmee we ruim 70 megawatt aan stroom opwekken. Dat is genoeg voor tienduizenden huishoudens. We zorgen ervoor dat onze klanten en omwonenden kunnen mee-investeren en van de opbrengsten kunnen profiteren.

Zes zonneparken

We hebben de volgende locaties op het oog voor de nieuwe zonneparken: Eemshaven, Hemweg, Velsen, Wieringermeer, Oudendijk en Haringvliet. Het grootste zonnepark komt in de Wieringermeerpolder, waar dit najaar de bouw start van een nieuw windpark. In 2018 willen we hier ook zonnepalen installeren. De zonneparken gaan tientallen miljoenen euro’s kosten, dus we gaan niet over één nacht ijs.

Voordelen van bestaande locaties

Het grote voordeel van zonnepanelen bij windparken is dat de netaansluiting er al ligt. Daarnaast kennen we de omgeving waar we de zonneparken willen realiseren. Als er iets is, weten de mensen ons te vinden, en wij hen.

Crowdfunding

Klanten en omwonenden kunnen zelf ook investeren in de nieuwe zonneparken. Dat kan bijvoorbeeld via crowdfunding. Het zonnepark in de Wieringermeerpolder is het eerste grote zonneproject waarin particulieren kunnen investeren via het crowdfundingplatform OnePlanetCrowd.

Groene batterijen

We kijken ook of we onze parken kunnen voorzien van grote batterijen. We experimenteren hiermee bij het prinses Alexia-windpark in Zeewolde. Is er minder vraag dan aanbod van duurzame energie, dan slaan we de ongebruikte stroom daarin op. Zo kunnen we de stroom later alsnog gebruiken en dragen we bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

Duurzaam verder ontwikkelen

Onze stip op de horizon is een volledig duurzame energievoorziening. Daarom investeren we fors. Ons moederbedrijf Vattenfall legt bijvoorbeeld 2 windparken aan voor de Deense kust. We zijn ook bezig met de ontwikkeling van een superbatterij in de Eemshaven, waar we windenergie in kunnen opslaan. Op kleinere schaal zetten we groene batterijen in om dieselgeneratoren te vervangen. De grootschalige toepassing van zonne-energie is samen met windenergie en energie-opslag onmisbaar in de energietransitie. Lees ook het duidelijke artikel op nrc.nl

Zon en wind: samen naar een duurzame toekomst
Zonne-energie en windenergie samen in duurzame parken

Interessant artikel?