Nuna auto op zonne-energie

Nuon is de trotse sponsor van het Nuon Solar Team. Met de Nuna, een razendsnelle auto op zonne-energie, wonnen ze vaak de World Solar Challenge. De Nuna is gebouwd door studenten van de Technische Universiteit Delft.

Met de Nuna rijden de studenten elke 2 jaar mee in de World Solar Challenge, een race over 3.000 kilometer in Australië. De rit gaat van Darwin tot Adelaide door de outback. En ze doen met succes mee, want ze hebben de race al 6 keer gewonnen!

De Nuna is helemaal voor deze race gebouwd. Super gestroomlijnd, vol zonnecollectoren en met een grote watertank zodat de coureurs genoeg te drinken hebben in het hete Australië.

We zien dat andere teams ons ontwerp kopiëren. Dat is voor ons het bewijs dat we een goede auto bouwen. Maar de concurrentie wordt ook beter

Sander Koot
Teamleider Nuon Solar Team

Handsome Poets

Ook een muziekband is fan. De Handsome Poets maakten hun videoclip rondom de Nuna. Light up the Sky: mooie beelden en muziek!

Bekijk de videoclip

Verbeteringen

De studenten zijn innovatief en komen steeds met verbeteringen voor de Nuna. Zo heeft de Nuna8 bijvoorbeeld 9% minder luchtweerstand dan de Nuna7 en is 30 kilo lichter. Sinds de eerste editie is er een 400% efficiencyverbetering geboekt. Daar profiteert de hele wereld van. De accu is 27x lichter dan die van een Tesla en weegt maar 20 kilo. De accu van een Tesla weegt ruim 500 kilo. Toch kan de Nuna8 met die accu even ver rijden als de Tesla.

Geïnspireerde fans

Met de Nuna proberen de studenten te inspireren tot een duurzame toekomst. Dat lukt want ze hebben heel veel fans waaronder een paar bekende namen, zoals koning Willem Alexander en ruimtevaarder André Kuipers. Op de Nuna8 konden donateurs hun foto laten zetten: ‘solarselfies’.

Race in Zuid-Afrika

Van eind september tot begin oktober 2016 deed de zonneauto Nuna mee aan de SASOL Solar Challenge. De achtdaagse race ging van Pretoria tot aan Kaapstad. Het Nuon Solar Team was favoriet; ook bij de Zuid-Afrikaanse politie "onze zonneauto valt nogal op in Zuid-Afrika". Dat hield de studenten van de TU Delft niet af van de overwinning. Na een race van 4700 kilometer kwamen ze als eerste over de finish.

Interessant artikel?