Nuna 9: auto op zonne-energie

Nuon is de trotse sponsor van het Nuon Solar Team. Met de Nuna, een razendsnelle auto op zonne-energie, wonnen ze vaak de Bridgestone World Solar Challenge. Nemen ze de beker weer mee naar huis? De race start 8 oktober 2017.

Met de Nuna rijden studenten van de TU Delft mee in de Bridgestone World Solar Challenge, een tweejaarlijkse race van 3.000 kilometer dwars door Australië. Door de outback van Darwin tot Adelaide. Ze doen met succes mee, want ze hebben de race al 6 keer gewonnen! Gaat het dit jaar ook weer gebeuren? Volg hier de race en de voorbereidingen van het Nuon Solar Team op facebook.

De Nuna is helemaal voor deze race gebouwd. Super gestroomlijnd, vol zonnecollectoren en met een grote watertank zodat de coureurs genoeg te drinken hebben in het hete Australië.

We zien dat andere teams ons ontwerp kopiëren. Dat is voor ons het bewijs dat we een goede auto bouwen. Maar de concurrentie wordt ook beter

Sander Koot
Teamleider Nuon Solar Team

Bridgestone World Solar Challenge: 3000 km dwars door Australië

Al vanaf 1987 doen we mee aan deze race. Om de finish te bereiken mag je alleen maar de energie van de zon gebruiken.

Verbeteringen

De studenten zijn innovatief en komen steeds met verbeteringen voor de Nuna. Zo is de Nuna9 bijvoorbeeld zo'n 30% kleiner geworden en heeft ze de laagste luchtweerstand ooit. De luchtweerstand van de Nuna9 is nu evenveel als de luchtweerstand van één zijspiegel van een Tesla. Sinds de eerste editie is er een 400% efficiencyverbetering geboekt. Daar profiteert de hele wereld van. De accu is 27x lichter dan die van een Tesla en weegt maar 20 kilo. Toch heeft de Nuna9 een indrukwekkende actieradius van 400 km; dit is dezelfde afstand als een ritje van Utrecht naar Parijs!

Geïnspireerde fans

Met de Nuna proberen de studenten te inspireren tot een duurzame toekomst. Dat lukt want ze hebben heel veel fans waaronder een paar bekende namen, zoals koning Willem Alexander en ruimtevaarder André Kuipers.

Interessant artikel?