Handig om te weten over zonne-energie

Zonne-energie is duurzame energie die wordt opgewekt door de zon. Zelfs in Nederland schijnt de zon genoeg om met zonnecellen veel elektriciteit op te wekken.

Wat denkt u, feit of fabel? De zon schijnt in Nederland te weinig, zonnepanelen zijn niet rendabel en het is veel gedoe om ze te installeren. Bekijk de animatie en binnen 1 minuut weet u het.

Ook op bewolkte of zelfs regenachtige dagen leveren zonnepanelen energie. Per vierkante meter is dat in Nederland jaarlijks zo’n 1.000 kilowattuur aan zonnestralen. Een wasmachine draait hierop al snel 2.000 uur. Bij lagere temperaturen is de elektrische geleiding in de zonnecellen beter. Dus wanneer het koud én zonnig is, is het ideaal zonnepanelenweer. En op regenachtige dagen wekken zonnepanelen nog 20% van de energie op van een ideale zomerse dag. Overweegt u zonnepanelen te kopen? Bent u op zoek naar goedkope zonnepanelen? We vertellen u er graag alles over.

Rendement van uw zonnepanelen

Zo vergroot u het rendement van uw zonnepanelen:

  • Hellingshoek richting de zon
    Het beste rendement behaalt u als het dak een hellingshoek van 35 graden heeft en een opstelling richting het zuiden. 

  • Schone zonnepanelen 
    Wat ook helpt is ze 2 keer per jaar met een natte spons (laten) schoonmaken. Zo houdt het vuil de zon niet tegen.

Zonne-energie opwekken

U kunt op verschillende manieren zonne-energie opwekken en gebruiken:

  • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten die om in gelijkstroom. Een ‘omvormer’ zet dit om in wisselstroom zodat u hiermee uw elektrische apparaten kunt gebruiken.
  • De zonneboiler vangt zonlicht op en zet die om in warmte. Zo wordt bijvoorbeeld water verwarmd voor thuisgebruik.

In landen waar de zon veel schijnt is er nog een andere vorm: geconcentreerde of thermische zonne-energie. Zonnestralen worden met spiegels gericht op een klein oppervlak dat heel heet wordt. Die hitte maakt stoom, en met die stoom wordt elektriciteit opgewekt. Net als in een normale energiecentrale.

Voordelen van zonne-energie

Zonne-energie gebruiken heeft veel voordelen. Zonnestralen zijn gratis en schijnen voor iedereen. De voorraad zonlicht is bovendien nooit op. In één minuut geeft de zon meer energie dan de hele mensheid nodig heeft in 4 jaar.

De energie van de zon is bovendien schoon. Zonne-energie is op te wekken zonder uitstoot van schadelijke stoffen, zonder afval en zonder geluidsoverlast.

Met zonne-energie wekken we niet alleen stroom op. We verwarmen er ook gebouwen mee en het wordt gebruikt om voertuigen en apparaten aan te drijven. Handig hoor!

Een zonnig dak in een dag

Binnen een dag plaatsen we een perfect werkend zonnepanelensysteem. Bekijk de installatie in 8 stappen bij de familie Van de Weetering. Wilt u meer informatie over zonnepanelen kopen? We adviseren u graag.

We zijn aangestoken door het enthousiasme van buren die al eerder zonnepanelen plaatsten. We verdiepten ons erin en ontdekten alleen maar voordelen; het milieu, de terugverdientijd en de lol dat je zelf stroom opwekt.

Familie Van de Weetering

Interessant artikel?