Windenergie: bron die nooit opraakt

Wonen in Nederland. Leven in een open en waterrijk land waar het soms flink waait. Hoe fantastisch is het dat we onze energie uit die wind halen? Daarom lopen we al 35 jaar voorop in wind.

35 jaar windenergie in Nederland

Al 35 jaar voorop in windenergie

We zorgen dat energie steeds duurzamer wordt. Daarom investeren we flink in windenergie. Dat begon al 35 jaar geleden toen we in Camperduin de eerste twee windmolens bouwden. In 2006 legden we het eerste windpark in zee aan. Dit windpark verzorgt nu stroom voor ongeveer 100.000 huishoudens. En we bouwen meer windmolens in Nederland en in de rest van Europa. Hiermee wekken we steeds meer energie op. Dag en nacht, want wind is er altijd.

Windmolenparken in Europa

In het buitenland is nog plek voor grote windparken. Samen met ons moederbedrijf Vattenfall investeren we tot 2020 5 miljard euro in de ontwikkeling van duurzame energie. Hiervan is een groot deel windenergie. In 2020 willen we 4000 Megawatt beheren om er circa 3,4 miljoen huishoudens mee te voorzien. Zo gaan we zelfs verder dan de doelstellingen van de klimaattop in Parijs.
Steeds duurzamer: een groeiend aantal huishoudens voorzien wij van windenergie
Steeds duurzamer: een groeiend aantal huishoudens voorzien wij van windenergie

Superbatterij voor opslag van windenergie

Samen met de TU Delft onderzoeken we hoe we windenergie kunnen opslaan. Onze energiecentrale wordt dan een soort superbatterij. Waait het hard en hebben we stroom te veel, dan slaan we het op. Hebben we meer stroom nodig dan halen we het eruit. Zo zorgen we straks altijd voor groene stroom. Ook als het windstil is.

Opslag van windenergie voor superbatterij

Feiten en Fabels over windenergie

Hoe komt iemand boven in de windmolen? En waar staan de meeste windmolens, in zee of op het land? Hoe weet een windmolen waar de wind vandaan komt?

Wat is windenergie?

In Nederland kan het flink waaien. En door de lange kustlijn en veel open land is er veel gelegenheid windenergie te winnen. Windenergie is dus een ideale vorm van duurzame energie voor Nederland. 

Wat zijn de voordelen van windenergie?

Windenergie wordt gewonnen met windmolens. Die windmolens zijn niet de ouderwetse windmolen waar de toeristen voor naar Nederland komen, maar de grote witte windturbines. Een windturbine wint energie uit de beweging van de lucht. Windmolens staan steeds vaker in een windmolenpark, en er komen meer grote windmolenparken in Nederland. Zo vergroten we de capaciteit om windenergie op te wekken. We zorgen dat energie steeds duurzamer wordt.

Alles over windenergie voor een spreekbeurt

Hoe werken windmolens eigenlijk? Zijn ze duur? En vormen ze een gevaar voor vogels? Jools van Benthem (9) ging langs bij agrariër Renze Bouthoorn en zocht het uit.