Investeren in 100% duurzame energie

U wilt dat uw energie duurzaam wordt opgewekt. Dat willen wij ook. Daarom investeren we fors om binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof te zijn. Hieronder leest u meer over onze weg daarnaartoe.

Waarom gebruikt Nuon nog fossiele brandstoffen?

Mensen en bedrijven gebruiken veel energie. Wij produceren een groot deel van die energie en houden Nederland daarmee draaiend. Dat doen we zo schoon en efficiënt mogelijk, maar hiervoor zijn nog wel fossiele brandstoffen nodig. Slechts 10 tot 15 procent van de stroom die in Nederland wordt opgewekt is duurzaam. We kunnen niet van vandaag op morgen overschakelen naar 100 procent fossielvrij, maar we willen dat wel zo snel mogelijk bereiken. Ondertussen zorgen we ervoor dat er altijd voldoende stroom is.

Doordat we zo'n groot deel van de Nederlandse energie produceren, staan we laag op energievergelijkers die energiebedrijven op duurzaamheid vergelijken. Daarvan zijn sommige in onze ogen nogal verwarrend. Het maakt in die vergelijkingen weinig uit of je als bedrijf zelf duurzame energie opwekt, of er alleen maar in handelt. Samen met onze partners wekken wij 20 procent van de Nederlandse windenergie op. Dat draagt veel meer bij aan de ontwikkeling van duurzame energie dan alleen de in- en verkoop ervan.

Waarom wordt er niet méér duurzame energie opgewekt in Nederland?

De mens wil zoveel mogelijk, maar het moet zo min mogelijk kosten. Zo willen velen de laagste energieprijs. Of geen windmolens in hun omgeving. Duurzaamheid was dus lange tijd niet populair. Gelukkig is er de laatste tijd een omslag te zien omdat, mét ons, steeds meer mensen beseffen dat we de aarde schoon moeten doorgeven aan onze kinderen.

Wanneer wil Nuon stoppen met fossiele brandstoffen?

We willen samen met ons moederbedrijf Vattenfall in elk geval binnen één generatie volledig vrij van fossiele brandstoffen zijn. Dat lijkt lang, maar gezien de grote hoeveelheden stroom die we opwekken is dit best een ambitieuze doelstelling.

Hoe draagt Nuon bij aan de ontwikkeling van duurzame energie?

Bent u op zoek naar een energieleverancier die echt bijdraagt aan duurzame energie? Dan zit u bij ons goed. We investeren flink in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen. Dit zijn onze belangrijkste punten:

  1. Samen met Vattenfall, ons moederbedrijf, wekken we met onze windmolens stroom op voor circa 2 miljoen huishoudens. De helft van Vattenfalls stroomproductie is vrij van CO2-uitstoot. Ruim een kwart van Vattenfalls stroomproductie komt uit hernieuwbare bronnen, waterkracht, wind en biomassa.
  2. Vattenfall gaat de komende jaren 5 miljard euro investeren in wind en zonne-energie, waarvan we bijna 2 miljard investeren in de opwek van nieuwe windnenergie in 2017 en 2018. Dit moet leiden tot 4000 MW wind in 2020 en 7000 MW wind in 2025. Dat betekent stroom voor vier miljoen huishoudens in 2020 en zeven miljoen in 2025.
  3. In Nederland is Nuon een van de grootste producenten van duurzame stroom. We produceren met onze eigen windmolens 13% (430 MW) van alle windenergie in Nederland en met onze partners samen zo’n 20% (675 MW). Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van 530.000 huishoudens.
  4. Inmiddels zorgen we bij meer dan honderdduizend huishoudens voor stadswarmte, waarvoor we 2000 kilometer aan warmteleidingen hebben aangelegd. Daarmee hebben we in 2016 ruim 209.000 ton CO2-uitstoot vermeden. Als je dit met zonnepanelen zou willen bereiken dan heb je daar zo’n 2,1 miljoen (495 voetbalvelden vol) zonnepanelen voor nodig. En we breiden uit.
  5. Samen met Vattenfall investeren we al sinds 2009 in elektrisch rijden. Nu al zo’n 125 miljoen euro. En met Heijmans beheren we ruim 2.200 laadpunten die elke maand door zo’n 9.500 elektrische rijders gebruikt worden. Per maand wordt in onder andere Amsterdam en Utrecht nu voor zo’n 2,5 miljoen emissievrije kilometers stroom getankt. Het netwerk met laadpalen bouwen we ondertussen verder uit. In Brabant en Limburg komen er de komende jaren 2500 laadpunten bij.
  6. We gaan zonneparken aanleggen bij onze windparken. Het gaat hier om zo’n 250.000 zonnepanelen, verdeeld over 6 parken, goed voor tienduizenden huishoudens.
  7. We innoveren verder. Zo bouwen we onze Magnumcentrale in de Eemshaven om tot een superbatterij, waarin we elektriciteit kunnen opslaan.

Wat kan ik zelf doen?

We geven u graag een aantal tips:

  1. Verbruik zo min mogelijk energie. We helpen u met energie besparen met onze gratis energiescan.
  2. Kies voor Nuon Groen uit Nederland: dat is duurzame stroom, in Nederland opgewekt uit wind en water.
  3. Bespaar energie en pas ook op andere vlakken uw gedrag aan: eet minder vlees, pak het openbaar vervoer, kies voor een vakantie dichter bij huis en verminder het gebruik van plastic verpakkingen.

Interessant artikel?