Elektrisch koken, wat is de beste keus?

Op termijn wonen de meesten van ons in huizen zonder aansluiting op aardgas. Als u nog moet wennen aan dat idee begrijpen we dat goed. Sommigen hebben er nu al mee te maken, want nieuwbouwhuizen hebben vaak al geen gasaansluiting meer. En ook huizen aangesloten op stadswarmte hebben geen aansluiting op aardas. Koken gaat dan elektrisch. Wat is de beste keuze?

Waarom inductie?

Er zijn drie mogelijkheden om elektrisch te koken die in aanmerking komen: keramisch, halogeen en inductie. Qua verbruik is inductie de goedkoopste van de drie. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n € 80,- per jaar. Met keramisch of halogeen koken bent u duurder uit. Uw elektriciteitsrekening is natuurlijk wel wat hoger. U gebruikt voor koken immers geen gas meer, maar elektriciteit. Koken met inductie is wel heel efficiënt. Er gaat vrijwel geen warmte verloren. Dat is ook wat waard.

Zijn er nog meer voordelen?

  • Veiliger
    Inductiekoken is een veilige manier van koken. Alleen de pannen worden warm. De kookplaat zelf wordt alleen warm door de hete pannen die erop staan, maar koelt ook weer snel af als de pannen eraf zijn. U heeft minder kans om u te branden en minder kans op brand. Daarom is het ook voor senioren een geschikte manier van koken. Bovendien zit er op inductieplaten een kinderbeveiliging. Een veilig idee.
  • Duurzamer
    Inductiekoken is duurzamer, maar daarvoor maakt het wel uit hoe uw stroom is opgewekt. Kies daarom voor groene stroom die in Nederland is opgewekt. Hoe meer groene stroom hoe duurzamer.

  • Makkelijker
    Eenmaal eraan gewend is inductiekoken makkelijker. De inductiekookplaat is eenvoudig te bedienen. En ook het schoonmaken is zo gepiept. Want u kookt op een spiegelgladde plaat die zelf niet warm wordt, dus waar niets inbrandt.

Zijn mijn pannen wel geschikt?

Een eitje bakken in uw favoriete koekenpan? Kan dat nog? De inductiekookplaat verwarmt uw pannen door een magnetisch veld. Dat kan niet bij elk materiaal. Er moet voldoende ijzer in uw pannen zitten. Dat is eenvoudig te testen: als een magneet aan uw pan blijft hangen is de pan geschikt. Aardewerk en glas zijn niet geschikt voor inductie. Maar ook aluminium en koperen pannen niet, omdat die te weinig zogenaamd ferromagnetisch materiaal bevatten. Een inductie-adapter kan dan uitkomst bieden.

Bent u er dan? Nog niet helemaal. Het hitteveld van de inductiekookplaat reageert op de magnetiseerbare panbodem. De panbodem moet daarvoor in direct contact staan met de kookplaat. Daarom is het belangrijk dat de pan niet kromtrekt. Pannen met een dikke bodem, het liefst opgebouwd uit verschillende lagen, hebben het minste last van kromtrekken en zijn daarom het beste voor inductie.

Je hoort weleens dat de pannen aan de onderkant helemaal vlak zouden moeten zijn, maar dat is een misverstand. Een magnetisch veld functioneert bij pannen met voldoende ijzer. Of ze helemaal vlak zijn is daarvoor niet van belang. Pas wel op met 'hoekige' onderkanten van pannen. Bij verkeerd gebruik kunnen die de glasplaat beschadigen. Zo kan een puntige oneffenheid in de panbodem zorgen voor grotere warmte op het punt waar de pan contact maakt met de inductieplaat. Dat zou kunnen leiden tot een barst in de plaat. Kijk voor specificaties in de informatie van de fabrikant.

Moet ik mijn manier van koken aanpassen?

Nee hoor. U wordt misschien zelfs wel een betere kok, omdat u met inductie de kooktijd en temperatuur exact in kunt stellen.

Waar krijg ik mee te maken als ik nu overstap op inductie?

U hoeft niet te wachten met inductiekoken tot u in een nieuwbouwhuis woont of op stadswarmte aangesloten bent. Laat u binnenkort een nieuwe keuken installeren? Ook dat is een logisch moment om over te stappen op inductiekoken.

Waar krijgt u dan mee te maken? Sowieso met een aanpassing in de meterkast. Er is een extra groep nodig, omdat inductiekoken voor pieken zorgt in de elektriciteitsafname. De extra groep vangt dat op, zodat alles in huis blijft functioneren.

Het aanbod van inductiekookplaten is groot. De prijs hangt natuurlijk af van uw wensen. Om u een idee te geven: een inductiekookplaat met 4 zones vindt u vanaf zo'n € 250,-.

Meer tips om energie te besparen

Interessant artikel?