Verwarmingstips

U merkt het; de ‘r’ zit weer in de maand. Dat betekent meer kou, maar dat is niet zo erg hoor. Wij hebben namelijk ook volop verwarmingstips met een ‘r’ erin. U krijgt een heerlijk comfortabele winter.

Radiatoren en thermostaat

Bijna de helft van uw energierekening bestaat uit kosten voor verwarming. Zet u de thermostaat 1 graad lager, dan bespaart u zo’n 7 procent aan energiekosten. Maar goed, dan neemt u ook genoegen met minder warmte. Kijk daarom liever eerst wat u per kamer nodig heeft.

In kamers waar u niet of nauwelijks bent, kunt u de radiatoren dichtdraaien. Slaapkamers hoeven niet warmer dan 18 graden Celsius. En gebruikt u de studeerkamer echt om te studeren? Dan gaat dat zelfs beter bij een lagere temperatuur. Komen er borrelende of tikkende geluiden uit uw radiator? Dan is het goed om uw verwarming te ontluchten.

Een uur voordat u gaat slapen, kan de thermostaat op 15 graden. Maar zet het apparaat niet helemaal uit, zo verkleint u de kans op vochtproblemen en bevroren leidingen.

Elektrisch verwarmen

U weet het vast; elektrische kacheltjes verbruiken veel energie. Maar elektrisch verwarmen kan ook handig zijn, weet energieadviseur Rob van der Plas: ‘Kort een kamer verwarmen, om even een uurtje bezig te zijn, dat kan niet zoveel kwaad. Maar gebruik de elektrische kachel liever niet als hoofdverwarming. Daar bent u al snel driemaal duurder mee uit dan bij centrale verwarming op gas.’

Elektrisch (bij)verwarmen kan op 3 manieren:

  • Met een stralingspaneel. Handig om heel plaatselijk te verwarmen. Bovendien voel je de warmte snel.
  • Met een ventilatorkachel, die een ruimte vrij snel verwarmt.
  • Met een (mobiele) olieradiator. Vroeger een vertrouwd gezicht in huishoudens. Maar dit apparaat is echt duur in gebruik. 

Verwarmingspomp

Is uw cv-ketel of de pomp toe aan vervanging? Dat is een prima besparingskans. Sinds ongeveer een jaar is het verplicht om cv-ketels te voorzien van een zuinige gelijkstroompomp (A-label). Deze nieuwe pompen zijn tot 70% zuiniger dan vroeger.

Rob: ‘Moet die pomp worden vervangen, kies dan altijd voor een zuinig type. Dat zijn namelijk ook nog eens slimme pompen. Oudere pompen draaien op een vaste stand die het water in uw cv-systeem op gang krijgt en houdt. De nieuwe pompen doen dat slimmer. Als u warmte vraagt, start de pomp op een hoog vermogen. Is het warme water eenmaal goed op gang, dan schakelt de pomp vanzelf terug in vermogen.’

Verwarmingsbuizen

Er lopen al snel tientallen meters verwarmingsleidingen door uw woning. Uit die leidingen lekt altijd wel enige warmte weg. Leidingisolatie helpt daar goed tegen. Met name in ongebruikte (onverwarmde) ruimtes, zoals zolders en in kruipruimtes. 

Extra tips

Kijk verder eens rond in de kamers. Staan er geen meubels voor uw radiatoren en hangen er ook geen gordijnen voor? Zijn de tussendeuren dicht? Ventileert u goed en isoleert u voldoende? Radiatorfolie is vaak bijzonder effectief. Hier vindt u nog meer tips over hoe u het lekker warm houdt met minder gas.

Tip: Zet de koelkast of vriezer helemaal recht (waterpas) want als de koelkast scheef staat dan kan de deur gemakkelijk open blijven staan.

Meer tips om energie te besparen

Inzicht in uw energieverbruik

Houd grip op uw energieverbruik. We helpen u graag.

Interessant artikel?