Verwarmen met minder gas

Besparen op uw verwarmingskosten hoeft niet zo moeilijk te zijn. We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet. Zo makkelijk is besparen nog nooit geweest.

Tips verwarmen

Uw centrale verwarming werkt beter als lucht goed langs de radiatoren kan ’waaien’.  Zet dus bijvoorbeeld geen bank vlak voor de verwarming en zorg dat de gordijnen alleen boven, in plaats van voor, de radiatoren hangen.

Besparen door radiatoren dicht te draaien

Als er niemand in een kamer is dan kunt u daar de radiator uitdraaien. Bijvoorbeeld op uw zolder of in een logeer- of studeerkamer. Als u de radiator uitdraait in ruimtes waar op dat moment niemand is, bespaart u gemiddeld € 200,- per jaar.

Tijdens uw vakantie kunt u de verwarming in uw hele huis op 10 graden zetten. Als het koud is moet u wel alle radiatoren open draaien tegen bevriezingsgevaar.

Een nieuwe cv-ketel maakt het verschil

Heeft u een oude cv-ketel? Overweeg dan om die te vervangen door een energiezuinige combi-ketel. Een combi-ketel zorgt voor verwarming en voor warm water.

We begrijpen dat een nieuwe ketel aanschaffen een flinke investering is. Maar het bespaart u ook stookkosten. Via onze samenwerking met Feenstra zorgen we dat u ook een cv-ketel kunt huren.

De verwarming ’s nachts lager zetten scheelt tot € 80

Onze energieadviseurs spreken dagelijks veel van onze klanten. We weten dat een van de veelgestelde vragen is hoe laag de verwarming 's nachts moet staan. Als u deze op 15 graden zet, bespaart u ongeveer € 80 per jaar. Als u dit een uurtje voordat u gaat slapen doet, bespaart u jaarlijks nog eens € 20 extra.

Hoeveel lager zet u uw verwarming? 5 graden is een goede schatting. Duurt het ’s morgens te lang voordat alles weer verwarmd is, zet de verwarming dan minder ver omlaag.

In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat 's nachts maar ongeveer 2 graden lager. Bij een grotere verlaging duurt het weer opwarmen 's morgens te lang.

Met een slimme thermostaat kunt u dit allemaal vooraf instellen. Daarnaast zijn de meeste slimme thermostaten ook nog eens zelflerend, waardoor uw verwarming optimaal gebruikt wordt. Dat is comfortabel en spaart energie.

Eenvoudig zelf uw cv bijvullen

Uw verwarming werkt het best als de druk in de cv-ketel goed is. U kunt dit makkelijk zelf controleren en water toevoegen.

Uw huis isoleren kan klein beginnen

Isolatie kan al in kleine dingen zitten dus bekijk eens wat voor u mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de gordijnen sluiten, tochtstrips plaatsen, brievenbusborstels en de deuren dicht doen. Bekijk de video voor meer bespaartips in huis.

Meer tips om energie te besparen

Verwarmen, isoleren en ventileren horen bij elkaar

In een goed geïsoleerd huis komt vaak te weinig frisse lucht. Daardoor wordt de lucht vochtig. Die vochtige lucht is niet goed voor uw gezondheid en ook slecht te verwarmen.  Bij nieuwe huizen is daarom mechanische ventilatie aangebracht. Bij oudere huizen moet u zelf een raampje of een ventilatierooster openzetten. Even openzetten om te luchten is niet genoeg: het moet (bijna) altijd open staan. Zo horen verwarmen, isoleren en ventileren bij elkaar.

Oplossingen voor isolatie

Meer weten over isolatie? Kijk wat wij voor u kunnen doen.

Zoveel gas verbruikt u gemiddeld

Woningtype Gemiddeld gasverbruik per jaar Gemiddeld gasverbruik per maand
Flat 1.050 m3 88 m3
Tussenwoning 1.450 m3 121 m3
Hoekwoning 1.750 m3 146 m3
2 onder 1 kap 1.850 m3 154 m3
Vrijstaande woning 2.450 m3 204 m3

Meer over energieverbruik

Interessant artikel?