1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Verwarmen met minder gas

Tips voor meer warmte met minder gas

Besparen op je verwarmingskosten kan op allerlei manieren. Hoe houd je de warmte in huis, terwijl je toch minder gas gebruikt? Onze technische adviseurs geven je praktische tips.

1. Zet je bank slim neer en hang je gordijnen niet voor de verwarming

Laat geen gordijnen voor je radiatoren hangen en zet je bank niet direct voor  de radiator. Voor een goede luchtcirculatie is het belangrijk om de radiatoren zo veel mogelijk vrij te laten staan (bron: Milieu Centraal).

2. Draai je radiatoren dicht

Als er niemand in een kamer is, dan kan je daar de radiatoren dichtdraaien. Dan bespaar je gas.

Tip van onze technisch adviseur: draai nooit je radiator dicht in de kamer waar je thermostaat hangt.

Tijdens je vakantie kan je de verwarming in je hele huis op tien graden zetten. Als het vriest is het wel verstandig om alle radiatoren open te draaien, zodat ze niet bevriezen (bron: Milieu Centraal)

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je mee kunt beginnen.

  • De check is gratis
  • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

3. Vervang je cv-ketel

Gaat je cv-ketel kapot, kies dan een zuinige hr-ketel en combineer hem meteen met een hybride warmtepomp. Daarmee breng je jouw gasverbruik flink omlaag. Het liefst laat je ook meteen een slimme thermostaat plaatsen.

Is jouw huis goed geïsoleerd? Dan is een volledige elektrische warmtepomp een goede keuze (bron: Milieu Centraal)

4. Zet de verwarming 's nachts lager

Onze energieadviseurs spreken dagelijks veel van onze klanten. Een van de meest gestelde vragen is hoe laag je de verwarming 's nachts moet zetten. Zet 'm op 15 graden. Is je huis goed geïsoleerd? Dan koelt het ’s nachts ook maar een klein beetje af. Je kunt in een goed geïsoleerd huis de thermostaat ’s avonds al wat eerder omlaag zetten dan als je in een slecht geïsoleerd huis woont.

5 graden kouder tijdens de nacht is meestal genoeg om te besparen en niet teveel, zodat het in de ochtend niet te lang duurt om je huis te verwarmen. Als het 's ochtends toch te lang duurt, zet dan je verwarming 's nachts minder laag.

Met een slimme thermostaat stel je dit allemaal vooraf in. Verder zijn de meeste slimme thermostaten ook zelflerend, waardoor je je verwarming optimaal gebruikt wordt. Dat is comfortabel en je bespaart energie (bron: Milieu Centraal)

5. Isoleren, isoleren en isoleren

2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen. Minder kou en tocht, lagere energiekosten en je maakt je huis klaar voor een gasvrije toekomst. Op grote isolatiemaatregelen zit vaak subsidie en veel kleine maatregelen kun je zelf uitvoeren (Bron: Milieu Centraal)

Ook ventileren is belangrijk

In een goed geïsoleerd huis komt vaak te weinig frisse lucht. Daardoor wordt de lucht vochtig. Die vochtige lucht is niet goed voor je gezondheid en is ook moeilijk te verwarmen. In nieuwe huizen zit daarom mechanische ventilatie. In oudere huizen is het slim om een raam of ventilatierooster open te zetten. Even openzetten om te luchten is niet genoeg: het moet bijna altijd openstaan. 

Meer over energieverbruik

Deel deze pagina

Lees verder over energie besparen