Veelzijdige ventilatoren

We hebben al flink wat hete dagen achter de rug. En we begrijpen dat u misschien wel snakte naar een goede ventilator. Wij staan graag voor u klaar bij het maken van een doordachte keuze.

In het kort: airconditioners en luchtkoelers

Voordat we de verschillende soorten ventilatoren met u gaan doornemen, is het goed om het heel kort te hebben over airconditioners en luchtkoelers. Wil je in een ruimte de temperatuur laten dalen tot een ingestelde waarde (bijvoorbeeld 20 graden Celsius), dan kan dat alleen met een airco. Dat kost wel een hoop stroom, want airco’s verbruiken zo’n 160 tot 430 kWh per jaar en een ventilator zo’n 15 kWh per jaar. Een verschil dat kan oplopen tot zo’n 80 euro per jaar.

Luchtkoelers

Luchtkoelers lijken een beetje op airco’s . Alleen werken ze niet met koelvloeistof. Luchtkoelers voeren warme/droge lucht langs een nat rooster. Die droge lucht draagt zijn warmte over op het water, en dat verdampt. En dat maakt de lucht koeler (en de ruimte meer vochtig).

Luchtkoelers zijn stiller en goedkoper dan airco’s (aanschafprijs zo’n 130 euro). En ook het stroomverbruik is al snel een tienvoud lager. Bij het gebruik van een luchtkoeler moet je wel altijd ventileren, om een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte te voorkomen. Nadeel is dat hete dagen in Nederland sowieso vaak gepaard gaan met hoge luchtvochtigheid. En dan zijn luchtkoelers veel minder effectief. En gebruikers moeten waken voor legionella.

Ventilatoren, er zijn stille en luide

Ventilatoren krijgen de temperatuur van een ruimte niet omlaag, maar wel de gevoelstemperatuur. Ze zorgen voor verkoeling door versnelling van lucht. Die lucht stroomt langs je huid, waardoor zweet sneller verdampt en je een koeler gevoel krijgt. Stille ventilatoren produceren minder dan 50 dB (vergelijkbaar met een rustige conversatie). Een ventilator van meer dan 60 dB is relatief luid.

Oscilleren en neigen?

Wie zich verdiept in ventilatoren stuit al snel op 2 bijzondere termen: oscilleren en neigen. Oscilleren is de mogelijkheid van een ventilator om afwisselen naar links en naar rechts te blazen. Neigen is de eigenschap om lucht afwisselend naar boven en naar beneden te blazen. Laten we verschillende types doornemen:

  • Staande ventilator/statiefmodel. Handig voor verkoeling in grote ruimte. Tegenwoordig zie je deze ventilatoren ook met watervernevelaar. Hierbij treft u vaak de claim aan dat dit goed zou helpen tegen aandoeningen als astma, hooikoorts en COPD. In feite gelden voor die modellen dezelfde aandachtspunten als voor luchtkoelers (zie hierboven).

  • Tafel- of bureauventilator. Heeft minder vermogen nodig dan een vloermodel. Maar let op: een constante koude luchtstroom op uw lijf kan voor stijve spieren zorgen. Dus laat de luchtstroom liever heen en weer bewegen (oscilleren).

  • Grondventilator/vloermodel. Geschikt voor grotere ruimtes, maar vaak krachtiger dan andere ventilatoren. Vloerventilatoren maken doorgaans ook meer geluid en verbruiken wat meer energie. Er zijn ook stillere modellen met weggewerkte rotorbladen, maar die zijn een stuk duurder.

  • Toren-,zuil- of kolomventilator. 3 woorden voor hetzelfde model. Ideaal voor kleinere ruimtes. Vaak uitgerust met extra opties.

  • Plafondventilator. Deze geluidsarme ventilatoren blazen de lucht over een groot oppervlak. En ze verspillen geen ruimte.

  • Ventilatoren met een ionisator. Ionisatie zorgt ervoor dat elektrische lading wordt overgedragen aan rondvliegende (stof)deeltjes. Die vallen daardoor op de grond en zo wordt de lucht gezuiverd. Fabrikanten claimen dat dit helpt tegen allergieën, luchtwegaandoeningen en psychische klachten. Maar ook dat het zinvol is voor mensen met COPD en astma.

    Volgens gezondheidsinstituut RIVM is er echter geen effect aangetoond op de symptomen van astma. En het is goed om te weten dat het RIVM erop wijst dat ionisatoren ook nadelige effecten kunnen hebben op de luchtkwaliteit. Kijk voor meer informatie op de site van RIVM.

Interessant artikel?