Aanmelden Mijn Nuon

Eindelijk vakantie! Maar staat thuis écht alles uit?

Deze zomer kunt u ontspannen afreizen naar uw vakantiebestemming. Geen zorgen onderweg of u thuis de lichten en het koffiezetapparaat heeft uitgedaan, want dit jaar had u deze handige ‘alles uit-checklist’.

Alles uit op de bovenverdieping?

Heeft u gisteren op uw werkkamer nog belangrijke documenten uitgeprint, zoals de paklijst, reisbescheiden of de reisroute? Dan bestaat de kans dat uw pc en printer nog aan/stand-by staan. En vergeet boven het licht op zolder niet, als u daar zojuist wat laatste campingspullen heeft gepakt. Ramen mogen dicht, ventilatieroosters kunnen beter open blijven.

Alles uit de keuken?

Heeft u zojuist nog koffie gedronken? Kijk dan even of het koffieapparaat uit staat. Verder heeft u mogelijk gisteren de vriezer ontdooid en de laatste spullen uit uw koelkast gehaald. Zet het apparaat dan uit en laat de deur op een kier. Dat voorkomt vervelende luchtjes bij terugkomst. Heeft uw koel-vriescombinatie een ‘vakantiestand’? Dan wordt de koeling uitgeschakeld maar blijft de vriezer werken om de ingevroren voedingswaren te bewaren. Dit bespaart energie.

Ook de kokendwaterkraan of keukenboiler mag uit. Waarschijnlijk zet u zo nog even de vaatwasser aan met de laatste bordjes en kopjes. Vraag dan aan een familielid of buurman die later in de week langskomt voor uw post en planten, om de vaatwasser uit te doen. Het gas heeft u al uit staan, toch?

Wat is sluipverbruik?

Ongemerkt blijven veel apparaten toch stroom verbruiken als u ze niet gebruikt. Gelukkig is sluipverbruik eenvoudig te voorkomen.

Alles uit in de woonkamer?

  • Grote kans dat u opladers volop in gebruik heeft, om batterijen, telefoons en tablets op te laden. Dan nadert het moment om die uit de stopcontacten te halen en in te pakken. 
  • Ook de audio-set, spelcomputer, televisie en de decoder mogen helemaal uit. Bang dat een apparaat ontregeld raakt? Als de stroom eraf is, gaan geen instellingen verloren. Alleen het opnieuw opstarten duurt wat langer. Maar let op: wilt u tijdens uw vakantie uw favoriete serie opnemen? Dat lukt alleen als u de stekker in de decoder laat.
  • Een thermostaat kan een vakantiestand hebben, dit is alleen handig voor de wintervakantie, dan kun je de thermostaat zo instellen dat gedurende de vakantie de verwarming laag staat en bij thuiskomst de woning weer warm is. In de zomer kun je de thermostaat op een continue temperatuur zetten van bijvoorbeeld 16 graden. De pomp van de vloerverwarming moet aan blijven. Als de pomp te lang stil staat kan hij gaan vastzitten. Veel beter is een een pompschakeling die zorgt ervoor dat de pomp af en toe nog even draait om vastzitten te voorkomen, de rest van de tijd staat de pomp uit en dat spaart 60% energie.
  • Mechanische ventilatie kan op de laagste stand gezet worden en airco natuurlijk helemaal uit.

Thuiskom-tip

Zet de kranen eerst 1 minuut open voordat u weer water gebruikt. Zorg bij terugkomst voor fris water en spoel het waterreservoir van de boiler/kokendwaterkraan door, voordat u het water weer opwarmt.

Handig om te hebben

  • Vergeet u ook wel eens een oplader mee te nemen! Nooit meer de zorgen dat de batterij van uw mobiele telefoon of tablet onverwacht leeg raakt. Met een powerbank neemt u gewoon die extra batterijen mee.
  • Om inbrekers af te schrikken, wilt u wellicht digitale tijdschakelklokken plaatsen op enkele ledlampen in huis. In dat geval moeten die lampen natuurlijk wel aan.

Alles uit in de hal/berging?

Afhankelijk van de indeling van uw huis zijn hier verschillende aandachtspunten. Grenst uw toilet aan de hal? Vergeet daar dan niet zo het licht uit te doen. En misschien heeft u in de buurt ook de wasdroger. Gris dan de laatste korte broeken en badkleding eruit en zet het apparaat uit. Voor degenen die hier hun e-bikes stallen; neem de accu uit de fiets en bewaar die op een droge plek waar het niet te koud of warm is.

Het buitenlicht (met licht/bewegingssensor) kunt u aanzetten, net als het alarm uiteraard.

Als laatste…
Als állerlaatste mogen eventuele zorgen en twijfels uit. Fijne vakantie!

Interessant artikel?