Besparen met een nieuwe koelkast

Is het tijd voor een nieuwe koelkast of vriezer? Koelkasten en vriezers zijn de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden. Als u op zoek bent naar een nieuwe let dan zeker op deze punten. Met deze checklist koopt u de kast die bij u past.

A+++ levert € 60 op

Met de zuinigste dubbeldeurs koelkast met A+++ energielabel bespaart u per jaar zo tot € 60. Het vervangen van uw oude koelkast voor een nieuwe is vooral financieel interessant als die van u ouder is dan elf jaar.

Ontdooien is niet meer nodig

Er zijn ook koelkasten en vriezers die automatisch ontdooien. Deze zijn iets duurder, maar u krijgt geen ijslaagje meer in uw koelkast of vriezer. Dit ijslaagje verhoogt het stroomverbruik.

Hou het klein en verwarm geen lucht

Per persoon heeft u ongeveer 50 liter koeling en 30 liter vriesinhoud nodig. Handig om te weten, want als uw koelkast of vriezer te groot is dan koelt deze vooral lucht en dat is energieverspilling.

Eén is beter dan twee

Eén grote koelkast is zuiniger dan twee kleine. En een koel-vriescombinatie is dan weer zuiniger dan een losse koelkast en een losse vriezer.

Op de goede plek verbruikt uw koelkast of vriezer minder

Kies een goede plaats voor de koelkast of vriezer. Niet naast de verwarming of de oven, dit verhoogt juist het energieverbruik. En ook niet bovenop de vloerverwarming.

Probeer ervoor te zorgen dat het rooster aan de achterkant van het apparaat vrij blijft. Dit rooster zorgt voor de afvoer van warmte. Bij een inbouwkoelkast is het handig als er een ventilatierooster in de onder- en boven aftimmering zit.

Veel mensen hebben een tweede koelkast of een vriezer in een schuurtje staan waar het ’s zomers erg warm wordt en in de winter behoorlijk koud. Hierdoor moet het apparaat heel hard werken om op temperatuur te blijven, veel harder dan in uw geïsoleerde huis. Hij verbruikt dan ook meer energie dan nodig.

Tip: Zet de koelkast of vriezer helemaal recht (waterpas) want als de koelkast scheef staat dan kan de deur gemakkelijk open blijven staan.

Meer tips om energie te besparen

Interessant artikel?