Koelapparaat in uw schuur

Staat er bij u een extra vriezer of koelkast in de schuur of garage? Let dan op of deze goed blijft werken als het kouder wordt. U zou het misschien niet denken, maar juist een onverwarmde ruimte is voor de meeste koelapparaten helemaal geen goede plek.

Als het kouder wordt

Een extra vriezer of koelkast komt vaak goed van pas. Maar de meeste koelapparaten kunnen niet zo goed tegen een koude omgeving. Ze werken bij een lagere buitentemperatuur minder goed. Hoe zit dat? Als de temperatuur in uw schuur te veel daalt, wordt het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het apparaat te klein. Is het buiten de koelkast kouder dan erbinnen? Dan kan de thermostaat van uw koelkast later inschakelen, waardoor de koelfunctie minder goed werkt. Het gevolg: de temperatuur loopt op en uw spullen kunnen bederven. Uw apparaat verandert zo in een energievreter.

Koel-vriescombinatie in de schuur

Heeft u een koel-vriescombinatie waarvan de temperatuur met één thermostaat wordt geregeld? Dan kan het gebeuren dat wanneer bij flinke kou de koelkast stopt met koelen, ook het vriesgedeelte er tijdelijk mee ophoudt. Zo kunnen uw diepvriesproducten ontdooien of ongemerkt minder diep ingevroren raken. Hierdoor kunnen bacteriën sneller groeien, wat natuurlijk niet goed is voor de kwaliteit van uw etenswaren.

Let op de klimaatklasse

Wat als u net overwoog een koelkast aan te schaffen die u in de schuur wilt zetten? Houd dan rekening met de klimaatklasse. Die geeft aan bij welke minimum- en maximumtemperatuur de koel- en vriesfunctie goed blijft werken. Voor een koelkast in een onverwarmde schuur kunt u het beste een type te kiezen in de klassen SN (SubNormaal). Die blijven goed werken bij minimumtemperatuur van 10 graden Celsius. Vanzelfsprekend is een te warme omgevingstemperatuur ook niet goed. Voor veel koelkasten ligt de grens op 32 graden.

Daarnaast heeft een koel-vrieskast in de schuur altijd twee thermostaten nodig. Waarmee u de temperatuur van het koelgedeelte en de vriezer apart kunt instellen. Zo voorkomt u dat de vriezer afslaat als de koelkast stopt met koelen.

Beperkt gebruik

Heeft u dus een extra koelkast of vriezer in de schuur? Gebruik die dan niet het hele jaar door, maar zet het apparaat uit in de zomer en de winter.
Gebruikt u uw extra koeling een tijdje niet? Maak hem dan leeg en schoon, en zet de deur op een kier. Dat voorkomt vervelende luchtjes.

Op de goede plek verbruikt uw koelkast of vriezer minder

Kies een goede plaats voor de koelkast of vriezer. Niet naast de verwarming of de oven, dit verhoogt juist het energieverbruik. En ook niet bovenop de vloerverwarming.

Probeer ervoor te zorgen dat het rooster aan de achterkant van het apparaat vrij blijft. Dit rooster zorgt voor de afvoer van warmte. Bij een inbouwkoelkast is het handig als er een ventilatierooster in de onder- en boven aftimmering zit.

Veel mensen hebben een tweede koelkast of een vriezer in een schuurtje staan waar het in de zomer erg warm wordt en in de winter behoorlijk koud. Hierdoor moet het apparaat heel hard werken om op temperatuur te blijven, veel harder dan in uw geïsoleerde huis. Hij verbruikt dan ook meer energie dan nodig.

Tip: Zet de koelkast of vriezer helemaal recht (waterpas) want als de koelkast scheef staat dan kan de deur gemakkelijk open blijven staan.

Meer tips om energie te besparen

Inzicht in uw stroomverbruik

Houd grip op uw stroomverbruik. We helpen u graag.

Interessant artikel?