Duurzame tuintips en blije bijen

Gloeilampen heeft u vast niet meer in de tuin. Moderne tuinliefhebbers verfraaien hun buitenruimte liever met duurzame materialen, bloemen voor de bijen, insectenhotels, solarverlichting en minder tegels dan vroeger. Maar ook elektrisch verwarmde kussens, robotgrasmaaiers en besproeiingscomputers winnen terrein. Een frisgroene update:

Eerst nog maar even de tuingrootverbruikers opsommen. Klassieke fontein- en vijverpompen kosten tot € 200 per jaar. Terrasheaters op propaangas verbruiken, alleen al bij beperkt gebruik in de weekenden, zo’n € 40 per jaar. Elektrische heaters zijn nog duurder. En een koelkast in de tuin (of een vriezer in de schuur) is duur en onverstandig.

Hoe zit het dan met de duurzame alternatieven? Nou, er is inderdaad wel wat ‘beweging’. Neem de elektrisch verwarmde kussens voor in de tuin. Op elektra, dus niet heel duurzaam, maar met 7 tot 40 wat per uur wel energiezuiniger dan heaters. Een dekentje kan ook. En de hybride robotgrasmaaier is in opkomst, net als de solar vijverpomp. De pompcapaciteit van dit product ligt nog wat laag, maar hopelijk zal dat in de toekomst verbeteren.

De bloemetjes en de bijtjes

Het aantal wilde bijen in Nederland daalt drastisch. Dat is een ernstige bedreiging voor onze voedselvoorziening. U kunt daar wat aan doen. Door terrassen en tegels te beplanten met bloemen waar bijen (maar ook vlinders en insecten) van houden. Die zijn tegenwoordig overal te koop. Inspiratie nodig?

Knuffelbijen

Tuinen, terrassen en balkons vormen steeds meer het verlengde van onze leefomgeving. Er zijn allerlei apps om tuinen te helpen ‘vergroenen’. Om het bodemleven te stimuleren organiseerde de vereniging Groei & Bloei eind maart al voor de vijfde keer met Intratuin de actie Tegel Eruit Plant Erin. En nog altijd is er veel aandacht voor initiatieven tegen insectensterfte en voor het redden van de bij. Zo kun je tot 31 mei niet stekende ‘knuffelbijen’ je tuin in halen. Deze solitair levende metselbijen zijn zachtaardige beestjes die niet steken, maar wél de bloemen helpen bestuiven.

Zaadgranaat of zaadbom

Een bijzonder fun-product voor de bodem is de zaadbom. Die kun je neersmijten op iedere willekeurige plek waar bloemen welkom zijn. De natuur doet de rest. Een leuke, nieuwe variant hierop is de zaadgranaat. Hetzelfde principe, maar dan in de vorm van een granaat. Nu ook bij NuonExclusief. 

Tuinverlichting

Tuinverlichting die gekoppeld is aan zonnecellen is natuurlijk uiterst duurzaam, net als solarlampen. Solarlampen zijn meestal minder fel dan laagvoltage verlichting (12V) dat aangesloten is op het stroomnet. Solar-verlichting lijkt daarom vooral geschikt als subtiele verlichting voor markering, zoals deze solar tegellamp uit Nuon Exclusief.

Ledlampen krijgen steeds nadrukkelijker de voorkeur in de tuin. Toch verdient ook ledverlichting een kritische blik, vindt Nuon energieadviseur Rob van de Plas. Hij ziet regelmatig led-verlichte slangen als basisverlichting in de tuin. ‘Bij 10 meter slang en duurdere leds heb je het al snel over 70 Watt per uur. Gaat dat aan zodra het donker wordt, dan kost dat al snel € 50 per jaar. Let altijd op het eindvermogen (wattage, red.) en op het aantal gebruikte uren.’

12 Volt

Feestelijke led-priksnoeren zijn momenteel zeer populair om de buitenruimte mee te verlichten. Dit zijn kabels met fittingen waarin je (led)lampjes draait. Voor buitengebruik is het essentieel dat zo’n kabel een aangeduide IP-waarde heeft van minimaal 44. En voor uw veiligheid is het altijd verstandig om te kiezen voor 12 Volt-toepassingen. Let op: op sommige websites staat te lezen dat 12 Volt ook zorgt voor minder energieverbruik. Maar Rob van de Plas benadrukt dat het voltage niets zegt over het energieverbruik. Helemaal nieuw (en nog vrij zeldzaam) zijn trouwens 12 Volt-lampen die je kunt dimmen.

Interessant artikel?