Stop sluipverbruik

Ongemerkt blijven veel apparaten toch stroom verbruiken als u ze niet gebruikt. Gelukkig is sluipverbruik eenvoudig te voorkomen.

Herken het sluipverbruik

Hoe weet u nou welke apparaten nog energie verbruiken als u ze niet gebruikt? Voor een deel kunt u dit gewoon zien. Denk aan het rode lampje van de televisie of het klokje van de magnetron. Die verbruiken energie. Bij bijvoorbeeld opladers van uw mobiele telefoon kunt u het vaak voelen: zit er geen telefoon in de oplader maar is de oplader nog wel warm? Sluipverbruik (en brandgevaar trouwens)!

Bij een televisie kan dit sluipverbruik wel € 35 per jaar kosten.

En zo stopt u het sluipverbruik

Sluipverbruik stoppen is eigenlijk heel gemakkelijk. Meestal is het al genoeg om de stekker uit het stopcontact te trekken of de aan/uit knop te gebruiken. Het apparaat écht uitzetten dus. Er bestaan allerlei manieren om het u makkelijker te maken.

Stekkerdozen met een schakelaar bijvoorbeeld. Met de schakelaar zet u alle stekkers uit en daarmee dus alle apparaten. Zo kunt u bijvoorbeeld de televisie, de decoder en de spelcomputer in 1x uitzetten. Of de computer, de printer en de scanner.

Tijdschakelaar en stand-by killer

Andere opties zijn bijvoorbeeld een tijdschakelaar of een stand-by killer. Met een tijdschakelaar gaat alles wanneer u het wilt aan of uit. Een stand-by killer zet uw apparaat helemaal uit als het in stand-by stand springt. Dit soort handige schakelaars zijn er in allerlei soorten. Bijvoorbeeld in vrolijke kleuren, met voetschakelaars of vanaf een afstand bedienbaar. Bij Nuon Exclusief ziet u verschillende mogelijkheden.

Meer tips om energie te besparen

Interessant artikel?