Stop sluipverbruik

  • 358 keer bekeken
  • Goed om te weten

    Uw energieverbruik is sterk afhankelijk van uw woninggrootte, de leeftijd van de woning, het aantal gezinsleden en uw gedrag. De genoemde besparingen gaan uit van gemiddelden en zijn een indicatie.

Ongemerkt blijven veel apparaten toch stroom verbruiken als u ze niet gebruikt. Gelukkig is sluipverbruik eenvoudig te voorkomen.

Herken het sluipverbruik

Hoe weet u nou welke apparaten nog energie verbruiken als u ze niet gebruikt? Voor een deel kunt u dit gewoon zien. Denk aan het rode lampje van de televisie of het klokje van de magnetron. Die verbruiken energie. Bij bijvoorbeeld opladers van uw mobiele telefoon kunt u het vaak voelen: zit er geen telefoon in de oplader maar is de oplader nog wel warm? Sluipverbruik (en brandgevaar trouwens)!

Bij een televisie kan dit sluipverbruik wel € 35 per jaar kosten.

En zo stopt u het sluipverbruik

Sluipverbruik stoppen is eigenlijk heel gemakkelijk. Meestal is het al genoeg om de stekker uit het stopcontact te trekken of de aan/uit knop te gebruiken. Het apparaat écht uitzetten dus. Er bestaan allerlei manieren om het u makkelijker te maken.

Stekkerdozen met een schakelaar bijvoorbeeld. Met de schakelaar zet u alle stekkers uit en daarmee dus alle apparaten. Zo kunt u bijvoorbeeld de televisie, de decoder en de spelcomputer in 1x uitzetten. Of de computer, de printer en de scanner.

Tijdschakelaar en stand-by killer

Andere opties zijn bijvoorbeeld een tijdschakelaar of een stand-by killer. Met een tijdschakelaar gaat alles wanneer u het wilt aan of uit. Een stand-by killer zet uw apparaat helemaal uit als het in stand-by stand springt. Dit soort handige schakelaars zijn er in allerlei soorten. Bijvoorbeeld in vrolijke kleuren, met voetschakelaars of vanaf een afstand bedienbaar. Bij Nuon Exclusief ziet u verschillende mogelijkheden.

Meer tips om energie te besparen

Interessant artikel?