Slimme koelkasttips

Gebruikt u uw koelkast energiezuinig? Kleine veranderingen kunnen veel schelen!

Een volle koelkast kost minder energie

Als u de deur van uw koelkast opent dan stroomt warme lucht de koelkast in naar de ‘lege’ plaatsen. De koelkast gaat vervolgens de warme lucht afkoelen en dat kost energie. Is uw koelkast leeg, vul de koelkast dan bijvoorbeeld op met flessen water.

En gaat u op vakantie en is de koelkast leeg? Bespaar dan stroom door uw koelkast helemaal uit te zetten. Vergeet niet om de deur open te laten om nare geurtjes te voorkomen.

Kies voor de juiste temperatuur

Staat uw koelkast op 4 graden en uw vriezer op -18 graden? Prima. Kouder is vaak helemaal niet nodig.

Uw warme eten eerst laten afkoelen scheelt

Laat warm eten eerst afkoelen voordat u het in de koelkast of vriezer zet. Dit bespaart energie.

Nieuwe koelkast?

Toe aan een nieuwe koelkast? Ook voor de aanschaf hebben we tips.

Ontdooien bij ijsvorming scheelt 10% energie

Een laagje ijs van 2 mm op het vrieselement, betekent ongeveer 10 % meer energieverbruik. Bij ijsvorming kunt u het beste uw koelkast, vriesgedeelte of vriezer ontdooien.

Ontdooien gaat makkelijk door een pan met heet water in uw vriesvak of vriezer te plaatsen. Ook handig: ontdooi uw vriezer als het buiten vriest. Uw producten kunnen dan zo uit de vriezer buiten gelegd worden.

Er zijn ook koelkasten en vriezers die automatisch ontdooien. Deze zijn iets duurder, maar u hoeft nooit meer te ontdooien.

Met goede rubberen sluitingen lekt de koude lucht niet weg

Als de deur niet goed sluit, lekt koude lucht weg en komt er warme lucht binnen. U kunt dit eenvoudig controleren door een zaklamp aan te doen en in de koelkast te leggen. U mag door de dichte deur dan geen licht zien.

Bevroren voedsel ontdooien in de koelkast helpt

Ontdooi diepgevroren voedsel het liefst in de koelkast. De kou die hierbij vrijkomt, helpt de koelkast met koelen. Dat scheelt extra in energie.

Bespaar door de buitenkant te stoffen

Een dikke laag stof verhoogt het energieverbruik, dus stof de buitenkant regelmatig af. Het rooster aan de achterkant van de koelkast of vriezer moet altijd vrij blijven, dit regelt de afvoer van warmte.

Meer tips om energie te besparen

Interessant artikel?