Slim omgaan met opladers

De telefoonoplader, de tabletoplader, de batterijoplader, de oplader voor de Nintendo of de Playstation. Ziet u door alle opladers het stopcontact niet meer? We zetten 5 handige tips voor u op een rij.

Help, ik heb geen stopcontact meer vrij!

Daar zijn verschillende oplossingen voor. Het scheelt al wanneer u een multi-usb lader gebruikt. Daar kunt u vier apparaten tegelijk mee opladen, terwijl u maar één stopcontact gebruikt. Zodra uw telefoon, tablet en de twee andere apparaten geheel zijn opgeladen, wordt de led-indicator groen. Zet u de schakelaar daarna op nul? Dan gebruikt u geen energie meer en u kunt de apparaten gewoon in de lader laten zitten. 

Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten?

Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kunt u de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Gelukkig hebben nieuwere opladers hier wel minder last van dan oudere modellen. Daarnaast kan een oplader oververhit raken. Er is dus altijd een klein risico dat u beter kunt vermijden.

Hoe herken ik sluipverbruik?

Hoe vaak komt het niet voor dat uw telefoon al lang op 100% staat, maar hij nog wel aan de oplader hangt? U kunt het vaak voelen of een oplader nog energie verbruikt nadat het bijbehorende apparaat volledig is opgeladen of al is afgekoppeld. De oplader voelt dan nog warm aan. Een adapter die nutteloos in het stopcontact zit, verbruikt elk uur ongeveer 2 watt. Dit lijkt misschien niet zo veel. Maar als u meerdere adapters 24/7 in het stopcontact laat zitten, dan kan dit aardig oplopen.

Hoe voorkom ik sluipverbruik?

We begrijpen dat het reuze onhandig is om telkens de stekkers van al uw opladers uit het stopcontact te moeten halen. Daar zijn slimmere oplossingen voor. Een stekkerdoos met schakelaar bijvoorbeeld. Met één klik zet u alle aangesloten apparaten of opladers uit. U koopt zo’n stekkerdoos al voor een paar euro bij de bouwmarkt.

Zijn alle opladers wel veilig?

Nee, helaas niet. Veel opladers met een usb-aansluiting deugen niet. Dat bleek uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Sommige zijn zelfs zo gevaarlijk dat u kans loopt op een elektrische schok of brand. De verkoop van 24 gevaarlijke modellen is meteen verboden. Wilt u weten of uw opladers veilig zijn? Check het in deze lijst. De gevaarlijkste modellen staan bovenaan.

Nieuwe koelkast?

Toe aan een nieuwe koelkast? Ook voor de aanschaf hebben we tips.

Interessant artikel?