De beste nachttemperatuur voor u

’s Nachts de thermostaat van de verwarming lager zetten loont. Maar wat is de beste temperatuur voor uw specifieke situatie? Wij zetten zeven vragen en antwoorden voor u op een rij.

Wanneer zet ik de thermostaat lager?

Als u een klokthermostaat heeft, kunt u instellen dat de temperatuur op een vaste tijd automatisch omlaag gaat. Geen klokthermostaat? Maak er dan een gewoonte van om een uur voordat u naar bed gaat, de thermostaat al lager te zetten.

Hoeveel lager kan ik de temperatuur instellen?

Als vuistregel kunt u hanteren: 5 graden lager dan overdag. Bij een goed geïsoleerde woning schommelt de temperatuur minder. Dan volstaat een verlaging van 3 tot 4 graden. Bij slecht geïsoleerde woningen, is het aan te raden de nachttemperatuur niet te veel te laten dalen: ongeveer 5 graden lager dan overdag.

Hoeveel bespaar ik met deze nachtverlaging?

Nachtverlaging levert u altijd wel een besparing op, maar hoeveel precies hangt erg af van uw woning. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddelde besparing van 125-150 m3 gas per jaar. Dat scheelt 80 tot 100 euro. In de praktijk verschilt het voordeel per woning en per situatie. Alleen bij sommige woningen met een lagetemperatuurinstallatie of een warmtepompinstallatie is geen voordeel te behalen. Dan is een constante temperatuur zuiniger.

Kost het opwarmen 's ochtends juist niet méér energie?

Wij krijgen vaak de vraag of het ’s ochtends weer opwarmen van een huis niet meer energie kost dan het op constante temperatuur houden. Wij adviseren altijd om nachtverlaging toe te passen. Pas alleen wel op dat de woonkamer niet zo ver afkoelt dat het heel lang duurt om weer op 20 graden te komen. Dan kan het in enkele gevallen meer energie kosten dan de besparing in de nacht.

U kunt zelf testen wat de beste methode is. Bijvoorbeeld door één week te verlagen naar 15 graden en de andere week naar 18 graden. Als het in beide weken ’s nachts ongeveer even koud is, kunt u aan uw verbruik zien wat de zuinigste methode is.

Kan ik dit principe ook overdag toepassen?

Uiteraard. Als er de hele dag niemand thuis is, kunt u natuurlijk beter de verwarming laag zetten. Daarmee bespaart u zelfs nog wat meer dan met alleen de nachtverlaging, omdat het huis 's ochtends bij vertrek nog niet helemaal is opgewarmd.

En als ik een weekje op vakantie ga of langere tijd van huis ben?

Als u een hele week of langer niet thuis bent, kunt u de temperatuur het best op 12 graden instellen. Zet u de thermostaat hoger, dan kan de verwarming ’s nachts toch nog aan gaan en verbruikt u onnodig energie. Laat wel alle radiatoren in huis open, anders bestaat er bij strenge vorst bevriezingsgevaar.

Kan ik ook bij vloerverwarming de thermostaat ’s nachts lager zetten?

Ja, dat kan zeker. Vloerverwarming heeft vaak wat meer tijd nodig om weer op te warmen. Zet uw thermostaat daarom 's nachts niet meer dan 2 graden lager. Als u bij vloerverwarming een nachtverlaging van 5 graden zou toepassen, duurt het al snel de hele ochtend om de vloer weer op temperatuur te krijgen.

Inzicht in uw gasverbruik

Houd grip op uw gasverbruik. We helpen u graag.

Interessant artikel?