De beste nachttemperatuur voor u

De beste nachttemperatuur voor u. Zet u de thermostaat ’s nachts op de juiste temperatuur, dan bespaart u behoorlijk. Maar wat is de juiste temperatuur in uw situatie? We zetten het voor u op een rij in 6 vragen en antwoorden.

Op welke gemiddelde temperatuur zet ik de verwarming 's nachts in de winter?

Als vuistregel kunt u hanteren: 15 graden. Dit advies gaat uit van een gemiddelde woning met een HR-combiketel en radiatoren. Als u een Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming heeft, kan de thermostaat ‘s nachts beter blijven staan op 17-18 graden, anders duurt het opwarmen in de ochtend te lang.

Wat is de juiste temperatuur in mijn situatie?

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende dat huizen met een HR-combiketel en radiatoren gemiddeld 125 m3 gas per jaar kunnen besparen. Bij stadsverwarming is dat gemiddeld 3,5 gigajoule. Dat scheelt ca. 80 euro per jaar. Hoeveel u precies kunt besparen hangt met name af van uw woningtype en de mate van isolatie. Hoe slechter de woning is geïsoleerd, hoe meer er te besparen valt.

Hoe hoog ligt de besparing met Lage Temperatuur Verwarming en vloerverwarming?

Hier is geen grootschalig, betrouwbaar onderzoek naar gedaan. Op diverse energiebesparingsfora delen particulieren de resultaten van hun eigen meetacties, en lijkt met nachtverlaging een besparing van 10% haalbaar. Met verwarming als grootste kostenpost op uw energierekening kan 10% een aanzienlijke besparing betekenen. Het is de moeite waard om dit thuis te onderzoeken. Let wel; bij woningen met een aardwarmtepomp liever niet te veel verlagen, een constante temperatuur van circa 20 graden is soms gunstiger.

Wanneer zet ik de thermostaat lager?

Als u een klokthermostaat heeft, kunt u instellen dat de temperatuur op een vaste tijd automatisch omlaag gaat, bij voorkeur een uur voordat u naar bed gaat. Geen klokthermostaat? Maak er dan een gewoonte van om een uur voordat u naar bed gaat, de thermostaat al lager te zetten.

Kan ik dit principe ook overdag toepassen?

Zeker. Als er de hele dag niemand thuis is, kunt u natuurlijk beter de verwarming laag zetten. Daarmee bespaart u zelfs nog meer dan met alleen de nachtverlaging, omdat het huis 's ochtends bij vertrek nog niet helemaal is opgewarmd. Maar ook als u een boodschap gaat doen, kan de thermostaat even omlaag.

En als ik met vakantie ga of langere tijd van huis ben?

Als u een hele week of langer niet thuis bent, kunt u de temperatuur het best op 'vorstvrij' (5 tot 10 graden) instellen. Zet u de thermostaat hoger, dan kan de verwarming ’s nachts toch nog aan gaan en verbruikt u onnodig energie. Laat wel alle radiatoren in huis open om kansen op bevriezing te verkleinen. En laat ook tussendeuren open zodat de temperatuur in alle vertrekken gelijk (‘vorstvrij’) blijft. Hierbij past wel de opmerking dat bevriezingsgevaar van leidingen eigenlijk alleen op de loer ligt bij strenge vorst en slecht geïsoleerde woningen. 

Interessant artikel?