Bespaar ruimte met apparaten op maat

Maak kennis met de miniwasmachine, de minivaatwasser en de minikoelkast. Wie kleiner behuisd is, zoals een student, alleenstaande of de eigenaar van een vakantiehuisje, offert zijn schaarse ruimte liever niet op aan een buitenmaatse machine.

Miniwasmachine

In een eenpersoonshuishouden is een grote wastrommel niet zo snel vol. Een mini wasmachine kan hetzelfde als een gewone wasmachine, maar er past maximaal 2,5 tot 3,5 kilo wasgoed in. Door het handzame formaat en het lichte gewicht kunt u de miniwasser makkelijk opbergen. Haal hem te voorschijn als het tijd is voor een wasje. Zorg dat de afvoerslang in de gootsteen hangt en een kind kan de was doen. 

Koud wassen

Miniwassers met hotfill-systeem, wassen standaard met koud water. Dat bespaart energie. Het elektrisch opwarmen van koud water is namelijk kostbaar. Eco-wasmiddelen voor koud water zijn tegenwoordig te koop bij iedere supermarkt.

De meest duurzame oplossing is een miniwasser overigens niet. In vergelijking met een gewone wasmachine met energielabel A+++, waarin 6 kilo wasgoed past, is een miniwasmachine niet zuiniger, zo blijkt uit een berekening van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Moderne grote wasmachines kunnen ook prima koud of op 15 graden. Ruimtebesparing is volgens producent Megamove van de Movewasser1 dan ook het belangrijkste voordeel.

Genoeg ruimte voor pizza's en bier

Een gezinskoelkast neemt voor niets ruimte in als hij maar half is gevuld. Een kleiner model is dan wel zo efficiënt. Tafelmodelkoelkasten (maximaal 100 centimeter hoog) zijn er met en zonder vriesvak. Let op het energielabel; dat loopt bij deze types uiteen van C tot A+++. Een A+++ model verbruikt zo’n 14 euro per jaar.

Een barmodel minikoelkast is vooral geschikt voor op een boot of op de camping. U kunt er net een fles frisdrank en een kleine broccoli in kwijt. Ook een vriesvak ontbreekt. 

Liever een smalle vaatwasser dan een compacte

Is de keuken te klein voor een standaardformaat vaatwasser? Kies dan voor een smaller exemplaar (45 centimeter breed; 8 tot 10 couverts). Er zijn ook compacte mini-vaatwassers op de markt die passen in het gootsteenkastje of op het aanrecht. Vanuit milieuoogpunt zijn dat echter afraders, zegt Milieu Centraal: ze verbruiken relatief veel stroom. Koop liever meer servies en zet de vaatwasser minder vaak aan. Of pak een afwasteiltje. 

Interessant artikel?