En wat kosten deze trendy gadgets?

Kokend waterkranen, robotstofzuigers en andere hypermoderne gadgets helpen ons in de huishouding. Handig! De decoder en de slimme tv maken ons leven leuker. Maar zijn ze ook slim in hun verbruik?

Kokend waterkraan: een echte grootverbruiker

Een van de technologische grootverbruikers in opkomst is de kokend waterkraan. Handig, een kopje thee zonder te wachten tot het water kookt, maar niet goedkoop. Zo’n kraan gebruikt gemakkelijk per jaar 92 tot 280 kWh. Dat kost € 20 tot € 65! 

Een led-televisie of een plasma televisie

Een LED- of plasma-televisie hoeft niet energieverspillend te zijn. Maar er is wel een verschil. Zit u 4 uur per dag voor een 42 inch LED-tv met energielabel A, dan kost  u dit zo’n € 25 per jaar.  Een plasma-televisie van hetzelfde formaat kost jaarlijks zo’n € 100.

In het algemeen geldt: hoe groter, helderder en geavanceerder, hoe meer energie het kost. En een LED-tv is zuiniger dan plasma-, LCD- en beeldbuisvarianten.

De decoder gebruikt ook stroom

Waar veel mensen niet bij stilstaan, is het verbruik van de decoder. Kijkt u digitaal, dan kunt u volgens Milieu Centraal gerust 50 tot 250 kWh bij uw tv-verbruik optellen, afhankelijk van het model decoder. Dat is per jaar € 11 tot € 57. Daarbij kan het sluipverbruik aardig oplopen. Van een geavanceerde decoder is dit bijvoorbeeld 130 kWh per jaar, oftewel € 30. Weten wat sluipverbruik is én wat het kost? We leggen het graag uit.

Robotstofzuiger

Ook zo handig: een robotstofzuiger. Op z’n minst eens per week houdt hij het huis schoon. Maar hoe zit het met de kosten? Bij regelmatig gebruik kost een eenvoudige robotstofzuiger u ongeveer € 15,25 per jaar aan stroom.

Met die energie laadt het apparaat zich op om, meerdere uren per week, stand-by te staan én te stofzuigen. Wie elke week zélf een uur grondig stofzuigt (met een stofzuiger van 1.500 Watt) geeft per jaar ongeveer € 13,50 uit aan energiekosten. De nieuwe generatie A-label stofzuiger is met 800 Watt aanzienlijk zuiniger. (Bronnen: www.greenem.nl, www.besteproduct.nl).

Meer tips om energie te besparen

Interessant artikel?