Snelle stappen naar een comfortabele winter

Met het koude weer in aantocht is een comfortabel huis erg fijn. Met een paar simpele klusjes zet u grote stappen naar een duurzame en prettige leefomgeving. Wij helpen u graag aan betaalbare voorbereidingen tegen de naderende kou.

Tochtstrips en brievenbusborstel

Veel warmte vliegt ongebruikt het huis uit. Jammer natuurlijk. Een goed geïsoleerd huis is behaaglijk, milieuvriendelijk en het scheelt u in de portemonnee. Begin met de makkelijkste maatregelen: plaats waar nodig tochtstrips en een brievenbusborstel.  

Leidingisolatie

Isolatiemateriaal om verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimten is ook eenvoudig. Kost maar een paar tientjes, die u binnen het jaar hebt terugverdiend. Gemiddeld levert het isoleren van één meter leiding een besparing op van drie tot vier kuub gas per jaar. Leidingisolatie is verkrijgbaar bij elke bouwmarkt.

Radiatorfolie

Nog een snelle en eenvoudige isolatiemaatregel: radiatorfolie achter de radiatoren. De warmte ontsnapt daardoor minder snel naar buiten via de buitenmuur. Natuurlijk vooral zinvol bij ongeïsoleerde buitenmuren. Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op, ofwel ongeveer 7 euro.

Dekentje voor het grijpen

Misschien klinkt dit betuttelend, maar het werkt uitstekend; warme sloffen die klaarstaan of een fleecedekentje dat voor het grijpen ligt. Ook een kleed op de vloer helpt tegen kou in huis. Want de kou komt vooral van onderen, tenzij u vloerverwarming heeft. We voorkomen natuurlijk niet dat de verwarming weer aan moet. Maar in de woonkamer kan de thermostaat dan misschien één graadje lager, dat scheelt al gauw 70 euro per jaar.

Ventilatie

Is uw huis goed geïsoleerd? Dan is goed ventileren een must, ook in de winter. Als waterdamp niet voldoende wordt afgevoerd, kan schimmel ontstaan. Maak er nu alvast een gewoonte van om regelmatig ventilatieroosters (of anders een klein raampje) open te zetten. Nieuwe woningen hebben vaak een (mechanisch)ventilatiesysteem. Dat kunt u het beste altijd aan laten staan.

U kunt zich vast voorstellen dat dit systeem na intensief gebruik, vies wordt. Laat daarom elke 2 jaar de ventilatiebox en ventielen reinigen en laat minimaal elke 6 jaar een complete reiniging uitvoeren. Feenstra biedt diverse mogelijkheden voor het reinigen van uw ventilatiesysteem. Kijk hier voor meer informatie. 

Ledverlichting

Voor donkere winterdagen is ledverlichting een goed idee. Ledlampen zijn 85% zuiniger dan gloeilampen en ze gaan ook nog eens veel langer mee: gemiddeld 30.000 branduren. Anders dan spaarlampen bevatten ze weinig schadelijke stoffen en branden ze meteen op volle sterkte. En tegenwoordig geven ze ook nog eens fraai, sfeervol licht. En zijn tegenwoordig ook zeer betaalbaar.

Isolatie: ’s winters lekker warm, ’s zomers heerlijk fris

Tot slot geen kleine maar grote tip: goed geïsoleerde muren, daken en vloeren zorgen ervoor dat een huis het hele jaar door behaaglijk aanvoelt. Net als triple glas of HR++-glas. ‘HR++-glas heeft soms ook een zonwerende coating. Dus dat is extra meegenomen.’ 

En als het dan eenmaal koud is…

Is dat een mooi moment om de vriezer te ontdooien. Tenzij u uw vriezer automatisch ontdooit natuurlijk. Als het buiten vriest kan de inhoud van de vriezer makkelijk een tijdje buiten staan. Benut die tijd en maak de vriezer ijsvrij. Daardoor verbruikt hij minder stroom. Een beetje rijp beïnvloed het verbruik al flink.

Interessant artikel?