Hoe eco is uw decoder?

Gemiddeld kijken we elke dag bijna 2,5 uur televisie. Uw decoder of tv-ontvanger staat de volle 24 uur aan. Wat verbruikt deze aan energie? En hoe kunt u daarop besparen?

Decoders en hun energieverbruik

Digitaal tv kijken is langzamerhand de standaard geworden. Een decoder die ervoor zorgt dat u digitale tv-zenders kunt bekijken en programma’s kunt opnemen, is daarbij onmisbaar. Zo’n digitale decoder verbruikt wel flink wat stroom. Niet alleen als u kijkt, maar ook als hij stand-by staat.
Hoeveel precies, is lastig te zeggen. Er zijn nogal wat verschillen tussen de beschikbare merken en types. Per jaar kan het verbruik oplopen tot ruim 250 kWh en dat kost u zo’n 50 euro, berekende Milieu Centraal. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde jaargebruik van een reguliere wasmachine!

Kies bewust

Van de meeste providers krijgt u een decoder in bruikleen. U hebt het niet altijd voor het kiezen. Maar als u een keuze hebt, kies dan een energiezuinige decoder. De Consumentenbond biedt een helder overzicht van de beste decoders bij de verschillende providers.

Gebruik de eco-stand

Goed nieuws is dat sommige decoders tegenwoordig een eco-stand hebben. De Horizon mediabox van Ziggo bijvoorbeeld. Deze heeft maar liefst 3 stand-by-standen. Maar let op, de ene stand is de andere niet! In elke stand gaat de box wat dieper in slaap, en kunt u sommige functies niet of niet meteen gebruiken. In de eco-stand verbruikt de decoder niet meer dan 1 watt. Maar u raadt het misschien al: timeropnames werken dan niet altijd goed omdat het apparaat te veel tijd nodig heeft om weer ‘wakker’ te worden. Dus probeer dat eerst eens uit.

Andere opties zijn bijvoorbeeld een tijdschakelaar of een stand-by killer. Met een tijdschakelaar gaat alles wanneer u het wilt aan of uit. Een stand-by killer zet uw apparaat helemaal uit als het in stand-by stand springt. Dit soort handige schakelaars zijn er in allerlei soorten. Bijvoorbeeld in vrolijke kleuren, met voetschakelaars of vanaf een afstand bedienbaar. Bij Nuon Exclusief ziet u verschillende mogelijkheden.

Tijdschakelaar

Kijkt u vooral ‘s avonds? Met deze digitale tijdschakelklok stelt u zelf in wanneer uw decoder aan en uit gaat. Schakelt u de decoder uit van bijvoorbeeld 23.00 uur ’s avonds tot  de volgende middag 15.00 uur, dan scheelt dat 16 uur stand-by-verbruik per etmaal. De tijdschakelklok heeft 10 programmeerbare tijden en een instelling voor als u op vakantie bent.

De stekker eruit

Kijkt u een tijdje geen tv? Bijvoorbeeld omdat u gaat genieten van een vakantie? Dan kunt u de stekkers van uw tv en decoder er zonder problemen uittrekken. U hoeft niet bang te zijn dat uw apparaat ontregeld raakt. Als de stroom eraf is, gaan er geen instellingen verloren. Maar let op: wilt u tijdens uw vakantie uw favoriete serie opnemen? Dat lukt alleen als u de stekker erin laat zitten.

Extra tip

Met een stand-by killer zet u met één druk op de knop alle apparaten in uw tv-meubel helemaal uit.

Interessant artikel?