Hulp bij klussen in huis

U beseft vast dat sommige klussen in huis niet zo gunstig zijn voor de energierekening. En u weet waarschijnlijk ook dat er een maximum zit aan wat uw stoppenkast aankan (doorgaans zo’n 3.600 Watt per groep). Maar voor de zekerheid zorgen we hier nog even voor alle informatie en nemen 5 klussen door waar vaak zware apparatuur voor wordt ingezet.

Verf afbranden

Stuit u op dikke oude verflagen die afbrokkelen? Dan kunt u beter eerst die lagen verwijderen, voordat u gaat schilderen. Dat verwijderen kan natuurlijk handig met verfbranders. Maar let op: een verfbrander heeft al snel een vermogen van zo’n 2.000 Watt en dat is vrij veel. Gebruikt u 1 groep uit de stoppenkast voor meerdere verfbranders, dan riskeert u overbelasting, kortsluiting en mogelijk zelfs brand. Controleer daarom altijd het vermogen (wattage) van apparaten. En bereken wanneer u aan de limiet zit (meestal 3.600 Watt per groep). Natuurlijk kunt u ook overwegen om de verf op andere manieren te verwijderen. Bijvoorbeeld met (milieuvriendelijke) verfafbijt.

Behang afstomen

Om behang te verwijderen in een kleinere kamer heeft u meestal genoeg aan 1 behangafstomer (en wellicht een prikroller). En dat is maar goed ook. Het vermogen van zo’n stoomapparaat (meestal 2.200 Watt of meer) is aanzienlijk. Dus ook hier graag waken voor overbelasting.
Liever zuiniger aan de slag? Dan kunt u er ook voor kiezen om het behang af te weken  met een emmer warm water en zeepsop of azijn.

Houtwerk schuren

Met een bandschuurmachine maakt u wat sneller meters. Met name als u regelmatig het schuurpapier vervangt. Maar het vraagt ook wat meer vermogen; zo’n 750 Watt. Bovendien is een bandschuurmachine niet handig voor iedere schuurklus. Een vlakschuurmachine kan uitkomst bieden. Met circa 200 Watt ligt het vermogen lager. Het is dan ook minder snel een bezwaar om met meerdere apparaten aan de slag te gaan. Voor houtwerk met veel reliëf lijkt dat ‘t de beste oplossing om handmatig te schuren. Welke methode u ook kiest; altijd vooraf goed ontvetten en achteraf afstoffen.

Isoleren voor dummies: een stappenplan

Huis verduurzamen? Dat is best een uitdaging. Ons advies: start met isoleren want de goedkoopste energie is de energie die u niet gebruikt. Dit stappenplan voor dummies geeft aan welke mogelijkheden er zijn en welke informatie u nodig heeft om te kiezen voor passende isolatie.

Afbikken

De ‘zwaarte’ van een sloophamer wordt uitgedrukt in slagenergie en aantal slagen per minuut. En dat vertaalt zich ook naar een wattage. 1.100 Watt is voor veel afbikklussen al voldoende vermogen. Maar voor lastigere klussen zijn ook nog zwaardere sloophamers verkrijgbaar.
Tegels verwijderen? Wellicht heeft u geen sloophamer nodig. Controleer eerst de bovenste rand. Is deze zo’n 7 mm dik dan zijn de tegels waarschijnlijk gelijmd. Geplakte tegels kunt u doorgaans handmatig verwijderen met een dunne beitel, of brede schroevendraaier. Bij een randdikte van 12 tot 15 mm is waarschijnlijk specie gebruikt. Dan toch maar die stoere sloophamer.

Drogen met een bouwdroger

Zit er vocht in uw muren of in uw vloer, dan kan een bouwdroger een oplossing zijn. Voor ruimtes met een inhoud tot 200 m3 kun u doorgaans volstaan met een bouwdroger tot 600 Watt. Ervaring leert dat u voor pleisterwerk al snel 2 tot 4 weken zo’n bouwdroger nodig heeft. Gebruikt u zo’n droger 8 uur per dag, dan kunnen de extra kosten oplopen tot ruim € 7 per week. Dat kan aan het eind van het jaar een hogere energierekening verklaren. Maar vaak volstaat het om de ruimte(s) goed te ventileren. Goed punt om te bespreken met uw aannemer!

Interessant artikel?