Energiefabels

Met energie is het bijna net als met voetbal. Iedereen lijkt er verstand van te hebben. Maar wat is nou waar en wat een broodjeaapverhaal? Want over energieverbruik doen een heleboel fabels de ronde. Kent u deze misverstanden al?

Apparaten in de stand-bymodus gebruiken geen stroom

Niet helemaal waar. Stand-byverbruik is afhankelijk van toestel en bouwjaar. Een oude televisie kan bijvoorbeeld 10 watt/uur aan sluipverbruik hebben. Op jaarbasis betekent dat 90 kWh en daar betaalt u € 18,- voor. Bij een nieuwe tv is dat maar 0,5 watt/uur (4 kWh, € 0,80). Zeker weten hoe het zit met uw apparaten? Kijk in de gebruiksaanwijzing of meet het sluipverbruik met een kWhmeter.


Opladers moet je altijd uit het stopcontact halen

Voor oudere opladers geldt dat ze een klein beetje stroom verbruiken als ze in het stopcontact blijven zitten, terwijl er geen toestel aanhangt. Nieuwe elektronische opladers, zoals die voor de smartphone, hebben geen sluipverbruik. Of er nou wel of niet mee opgeladen wordt: ze kunnen in het stopcontact blijven zitten, want voor het stroomverbruik maakt het niet. Wel leveren ze mogelijk brandgevaar op en daarom is eruit halen na gebruik, toch een goed idee.

Het energieverbruik van lampen is verwaarloosbaar

Onze energieadviseurs weten dat het verbruik van vooral halogeen- en gloeilampen flink onderschat wordt. Voor ledlampen geldt wel dat ze amper energie verbruiken. U bent beter af als u uw halogeen- en gloeilampen vervangt door ledlampen. Want met een ledlamp bespaart u 70 á 80% per lamp.   

Nieuwe koelkast?

Toe aan een nieuwe koelkast? Ook voor de aanschaf hebben we tips.

Als ik overstap op inductiekoken, moet ik al m’n pannen vervangen

Het hitteveld van de inductiekookplaat reageert op een magnetiseerbare panbodem. De panbodem moet in direct contact staan met de kookplaat. Daarom is het belangrijk dat de pan niet kromtrekt. Pannen met een dikke bodem, die het liefst opgebouwd is uit verschillende lagen, hebben het minste last van kromtrekken en zijn daarom het beste voor inductie.

Let u ook hier op: een puntige oneffenheid in de panbodem zorgt voor grotere warmte op het punt waar de pan contact maakt met de inductieplaat. Dat zou kunnen leiden tot een barst in de plaat.

Zonnepanelen leveren alleen energie als de zon schijnt

Als dat waar was dan zou Nederland niet bepaald een ideaal zonnepanelenland zijn. Gelukkig klopt het niet. Ook op minder zonnige dagen wekken zonnepanelen energie op. Dat komt doordat de zoninstraling belangrijker is dan het aantal zonuren. Als het zomers heel warm is werken de zonnepanelen juist wat minder goed. In 2017 hadden de maanden mei en juni de meeste zoninstraling (zo’n 160 kWh/m2). En 2018 is al heel goed begonnen qua zoninstraling, want februari was een topmaand.


Ik heb geen idee wat mijn energieverbruik is, want de jaarrekening komt maar 1 keer per jaar

Dat is een beetje waar. Eens in het jaar maken we de balans op van uw energieverbruik. Dus dat klopt. Maar we doen er alles aan om te zorgen dat u ook op andere momenten op de hoogte bent van uw verbruik. Zodat u in de gaten kunt houden of het is wat u verwacht.

We geven u bijvoorbeeld een paar keer per jaar een seintje om te checken of uw termijnbedrag nog past bij uw verbruik. Door uw meterstanden in te voeren in Mijn Nuon kunt u het termijnbedrag trouwens zelf controleren en aanpassen.

En wist u dat uw jaarrekening niet per se gelijkloopt met het kalenderjaar? Als uw energiecontract bijvoorbeeld afgesloten is op 16 april, dan loopt uw huidige verbruiksjaar van 16 april 2018 tot en met 17 april 2019. En krijgt u een maand later uw jaarrekening.

Meer tips om energie te besparen

Interessant artikel?