Tuin of balkon in A+++ stijl

Als iets duurzaamheid mag uitstralen, dan is het toch wel de tuin, toch? Of anders uw balkon of dakterras. Wij helpen u graag, ook met uw buitenruimte.

Buitenverlichting

Natuurlijk moeten wij het als energieleverancier eerst hebben over onderdelen in uw buitenruimte die energie verbruiken. Verlichting bijvoorbeeld. Solarverlichting is uiteraard een duurzame keuze, maar het licht daaruit is nog wel eens zwak. Sluit u de buitenverlichting liever op het stroomnet aan? Kies dan voor ledlampen. Zoals deze solar tegelverlichting uit Nuon Exclusief. Ledlampen verbruiken zo’n 25% minder stroom dan spaarlampen. Bovendien kunnen spaarlampen minder goed tegen kou. Én kies voor een lichtsensor en/of bewegingsmelder.

Grootverbruikers

Fontein- en vijverpompen zijn grootverbruikers van stroom. Kosten kunnen oplopen tot €200 per jaar. Met een energiezuinige pomp (A-label) kunt u die kosten met de helft beperken. Nog beter is het om te kiezen voor een natuurlijke tuinvijver. En heeft u een groot gazon? Overweeg dan eens een hybride robotgrasmaaier, die werkt gedeeltelijk op zonnecellen.

Terrasheaters

Terrasverwarmers zijn berucht om hun energieverbruik. Met name elektrische modellen. Staande heaters, aangesloten op een (propaan)gasfles verbruiken minder energie. Als u zo’n heater een zomer lang ieder weekend 2 uur gebruikt, kost u dat zo’n € 41. U kunt ook ultramoderne elektrisch verwarmde kussens aanschaffen. De fabrikant claimt dat hun product veel duurzamer en goedkoper is dan traditionele terrasverwarmers. Goedkoop in aanschaf zijn ze in elk geval (nog) niet.

Tegels

Om bodemleven te stimuleren en wateroverlast te voorkomen, is het verstandig om niet meer dan 30 procent van de tuin te betegelen.  Of overweeg waterdoorlatende tegels. Grind lijkt een goed alternatief, maar is vrij schaars. Bovendien tast de winning van grind het landschap aan, tipt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Beestjes

U heeft ongetwijfeld meegekregen dat de bijen het moeilijk hebben. Wilt u helpen? Neem dan bij-vriendelijke planten en bloemen. U kunt ook ander tuinleven helpen. Bijvoorbeeld met een insectenhotel of vlinderhotel. En verwacht u ook iets terug voor uw tuingastvrijheid? Overweeg dan een origineel wormenhotel, voor uw eigen compost.

Water

Volgens dewereldvanmorgen.nl gieten we gemiddeld zo’n 2.200 liter drinkwater in onze tuin. Een regenton biedt uitkomst.
En dit bijzondere wateropvangsysteem kunt u zelfs integreren in schuttingen en tuinhuisjes. En kies bewust: rozen en hortensia's hebben meer water nodig dan bijvoorbeeld druiven, lavendel en rododendrons. Weet u niet precies wat voor groen u in de tuin heeft?
Gebruik dan de app Leafsnap; maak een foto van een blad en zie direct welke soort het is.

Balkon

Een balkon of dakterras vraagt vaak om andere keuzes. Bijvoorbeeld een balkonvensterbank, een hangtuin, of een bloembak die tevens als barbecue dient. Kunstgras op uw balkon is uiteraard onnatuurlijk, maar niet per se onverantwoord. Kunstgras is inmiddels namelijk volledig recyclebaar.

Energie opwekken

En energie produceren in uw tuin dan? Ja, ook dat wordt voorzichtig mogelijk.
Met zonnepanelen als schutting bijvoorbeeld. Toch vormen slagschaduwen en de hellingshoek al snel een bezwaar. Dat maakt het een dure investering met relatief weinig rendement.  Is je tuin groot genoeg, dan kun je ze uiteraard in een gunstige hellingshoek in de tuin plaatsen. Dat zie je bijvoorbeeld in Groot-Brittannië waar meer ruimte is. Bezwaar is dat ze niet te ver van je huis mogen liggen, maar het is vaak goedkoper dan een dakconstructie.

Meer tips om energie te besparen

Interessant artikel?