Zonnestralen uit uw douche

Zoneiland Almere

Wij slagen er steeds beter in om de zon te koppelen aan uw verwarming, douche of bad. Bijvoorbeeld via de zonnecollectoren van Zoneiland Almere. Die leverden in 2015 een recordhoeveelheid warmte.
* beeld: Jorrit Lousberg

Zoneiland Almere
Zoneiland Almere is een van de grootste zonnecollectorenvelden ter wereld. Het eiland wekte vorig jaar ruim 9.200 Gigajoule op; een recordopbrengst die voldoende is voor 1 miljoen douchebeurten. ‘De omzetting van zonne-energie naar warm water is veel efficiënter dan naar stroom, zoals gebeurt bij zonnepanelen die elektriciteit leveren’, verklaart Gerrit Daalmeijer, vanuit Nuon verantwoordelijk voor het beheer van Zoneiland Almere.

50% minder CO2
Jaarlijks komt 10% van warmtebehoefte van de wijk Noorderplassen-West van de 520 zonnecollectoren op het zoneiland. Het stadswarmtenet levert de overige 90% én garandeert verwarming en warm kraanwater op bewolkte dagen. Daarmee zorgt Nuon voor een warmtevoorziening die 2.700 huishoudens bereikt en 40 tot 50% minder CO2-uitstoot dan gasgestookte cv-ketels.

Waarde zonnecollectoren
Zoneiland Almere bedekt een oppervlakte van 3 voetbalvelden met zonnecollectoren.

Erwin Lindeijer van de gemeente Almere. ‘Het project fungeert als een reminder van de waarde van zonnecollectoren. Het is zo mooi om te zien dat het Zoneiland zelfs in hartje winter warmte kan leveren.’

Recordhoeveelheid warmte
De recordhoeveelheid warmte van het Zoneiland houdt verband met het gunstige aantal zonuren in 2015, maar ook met de verbetering van systemen. Daalmeijer: ‘We hebben bijvoorbeeld gekeken hoe de collectoren de zonstraling beter kunnen opvangen en hoe we de instelling van de pompen kunnen optimaliseren.’

Uw duurzame oplossing?
Nuon vindt steeds meer oplossingen om uw energiehuishouding aan te sluiten op duurzame energiebronnen. Benieuwd wat Nuon zoal doet met zonne-energie? Kijk bijvoorbeeld eens hier.
Zo werkt het zoneiland
Duurzame energie

Stadsverwarming van Nuon

Stadsverwarming is milieuvriendelijk, uw woning is snel lekker warm, u heeft geen omkijken naar het onderhoud. Het is aanwezig in wijken en stadsdelen waar restwarmte beschikbaar is.

Meer over stadsverwarming
Duurzame energie

Nuon Groen uit Nederland

Met Nuon Groen uit Nederland krijgt u stroom opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. De stroom wordt 100% vrij van CO2-uitstoot opgewekt.

Meer over Duurzame stroom

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: