Zo kan een plat land energie uit water opwekken

Zonnepanelen

Geen volk dat zich zo bewust is van de kracht van water als de Nederlanders. Wij weten dat in water een potentieel onuitputtelijke bron van energie schuilt. Iedereen die wel eens een grote waterval van dichtbij heeft horen razen en denderen, heeft die energie zelf kunnen ervaren. 

Maar in dat beeld van die waterval schuilt nu net de crux. Om de kracht van water in energie om te kunnen zetten moet water zich wel verplaatsen. En water stroomt nu eenmaal van boven naar beneden. Hoe moet dat dan in een land zo plat als het onze?


Moderne watermolens

Waterkracht omzetten in energie, dat doen mensen al meer dan tweeduizend jaar. Met klassieke watermolens bijvoorbeeld.
Tegenwoordig gaat het er iets moderner aan toe en werken we niet met molens maar met waterkrachtcentrales. In zo’n centrale wordt met behulp van stromend water een turbine aan het draaien gebracht. Net als bij een fietsdynamo zet een generator die draaibeweging vervolgens om in elektriciteit.

Hoe steiler hoe beter
Hoe harder het water stroomt, hoe meer energie. Niet zo gek dus dat vooral in bergrijke landen veel waterkrachtcentrales
staan. En om ook in periodes met weinig neerslag of smeltwater voldoende watertoevoer te hebben, wordt het water opgeslagen in stuwmeren. Door het hoogteverschil dat aan de voor- en achterkant van het stuwmeer ontstaat, kan het water altijd in hoge snelheid door de centrale blijven stromen.

Zo plat als wat
Nederland heeft veel water, maar geen bergen. Hoe is het dan toch mogelijk om energie uit water op te wekken? Dat doen we met zogenaamde reactieturbines, die niet de snelheid, maar de druk van het water omzetten in elektriciteit.

De reactieturbines maken gebruik van de grote hoeveelheden water die in korte tijd passeren. En Nederland heeft dan wel geen bergen, grote rivieren hebben we wel. En een geleidelijke stroom van enorme hoeveelheden water dus ook.

Zo kan zelfs een plat land als Nederland energie halen uit de natuurlijke kracht van water.

Facts & figures

  • Nederland heeft vier middelgrote waterkrachtcentrales: Alphen/Lith, Maurik, Linne en Hagestein,
    de eerste twee zijn van Nuon. 
  • Een waterkrachtcentrale gaat gemiddeld meer dan 75 jaar mee.
  • Ongeveer 11% van de Europese elektriciteit komt van waterkracht. 
  • De centrale bij Maurik levert genoeg stroom voor 8.000 gezinnen.

Bekijk een waterkrachtcentrale

Duurzame energie

Nuon Groen uit Nederland

Met Nuon Groen uit Nederland krijgt u stroom opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. De stroom wordt 100% vrij van CO2-uitstoot opgewekt.

Meer over Duurzame stroom
Zonnepanelen

Zo werkt een waterkrachtcentrale

In Nederland is energie opwekken uit water veel moeilijker dan in veel andere landen. Want het meeste energie levert water als het van een berg omlaag komt. Bekijk hier hoe een waterkrachtcentrale werkt.

Bekijk de infographic

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

De grootste waterkrachtcentrale ter wereld ligt in China. Dit en meer leuke weetjes vind je op EnergieGenie.

EnergieGenie

Deel dit artikel via: