Wat is zonne-energie?

De zon als bron van duurzame energie

besparing duurzame energie

Zonne-energie is duurzame energie die wordt opgewekt door de zon. De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Zonne-energie is schoon. En zonlicht is er genoeg. Zelfs in Nederland schijnt de zon genoeg om met zonnecellen veel elektriciteit op te wekken.

Hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie kan op verschillende manieren worden opgewekt en gebruikt.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten die om in gelijkstroom.
  Met behulp van een omvormer wordt dit omgezet in wisselstroom dat je kan gebruiken voor uw elektrische apparaten. Dit is de vorm die het bekendst is bij de meeste mensen.
 • De zonneboiler vangt zonlicht op en zet die om in warmte. Zo wordt bijvoorbeeld water verwarmd voor thuisgebruik.

In landen waar de zon veel schijnt is er nog een andere vorm: geconcentreerde of thermische zonne-energie. Bij die vorm van zonne-energie worden zonnestralen met spiegels gericht op een klein oppervlak dat heel heet wordt. Met die hitte wordt stoom gemaakt, en met die stoom wordt elektriciteit opgewekt, net als in een normale energiecentrale.

Voordelen zonne-energie

Zonne-energie heeft een aantal voordelen.

 • Zonnestralen zijn gratis, en de zon schijnt voor iedereen.
 • De zon heeft meer dan genoeg energie voor ons allemaal.
  In één minuut geeft de zon meer energie dan de gehele mensheid nodig heeft in vier jaar.
 • Zonne-energie is schoon.
  Bij het opwekken van zonne-energie worden geen schadelijke stoffen uitgestoten. Het opwekken van zonne-energie maakt geen geluid. Bij andere manieren van energie opwekken kan geluidsoverlast nog wel eens een rol spelen.
 • Het opwekken van zonne-energie produceert geen afval.
 • Zonne-energie is inzetbaar op allerlei manieren.
  Er wordt niet alleen stroom mee opgewekt of gebouwen mee verwarmd. Zonne-energie wordt ook gebruikt om voertuigen en apparaten aan te drijven.

Zonne-energie opslaan: energie terugleveren en salderen

Met zonnepanelen kunt u zelf zonne-energie opwekken. Deze energie gebruikt u direct voor uw elektrische apparaten thuis. Heeft u minder stroom nodig dan uw zonnepanelen opwekken? Dan gaat die stroom automatisch het elektriciteitsnet in. Dit heet energie terugleveren. 

Verbruikt u meer stroom dan uw zonnepanelen opwekken? Dan kunt u gewoon stroom afnemen bij Nuon. Wij verrekenen uw teruggeleverde stroom op uw jaarafrekening met de stroom die u afneemt bij Nuon. Dit noemen we salderen.

Zonnepanelen

Ook zonnepanelen op uw dak? Doe de check

Uw eigen duurzame stroom opwekken met zonnepanelen? Doe de zonnepanelencheck en ontdek binnen 2 minuten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

Meer over zonnepanelen

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Hoe groot is de kracht van de zon? Op EnergieGenie laten we kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met energie.

EnergieGenie

Deel dit artikel via: