Wat is windenergie?

Windenergie: Nederlandse duurzaamheid

besparing duurzame energie

Windenergie is een ideale vorm van duurzame energie voor Nederland. In Nederland kan het flink waaien, en omdat Nederland een lange kustlijn heeft en veel open land, is er veel gelegenheid windenergie te winnen.

Windmolens

Windenergie wordt gewonnen met windmolens. Die windmolens zijn niet de ouderwetse windmolen waar de toeristen voor naar Nederland komen, maar de grote witte windturbines. Een windturbine wint energie uit de beweging van de lucht. Windmolens staan steeds vaker in een windmolenpark, en er komen steeds meer grote windmolenparken in Nederland. De capaciteit om windenergie op te wekken wordt dus steeds groter.

Hoeveel stroom levert een windmolen op?

Eén moderne windmolen kan bij windkracht 5 een gemiddeld gezin in één uur tijd voor vrijwel een heel jaar van windstroom voorzien. De windmolen levert namelijk 3.000 kW (kilowatt) per uur op. Het gemiddelde stroomverbruik per huishouden is in Nederland 3.300 kWh (kilowattuur) per jaar. Uiteraard geldt: hoe harder en vaker het waait, hoe meer stroom een windmolen oplevert. Een windmolen op de Noordzee of aan de kust levert bovendien meer op dan in het binnenland.

Windenergie bij windkracht…

Hoeveel windkracht is nodig voor windenergie? Met windkracht 2 tot 3 zetten windturbines wind al om in windenergie. Met windkracht 6 of harder wordt de meeste windenergie gewonnen. Als het harder waait dan windkracht 10 tot 12, worden de windturbines om veiligheidsredenen uitgeschakeld.

En als het niet waait? Dan krijgt u toch altijd windstroom. Uw stroom wordt geleverd uit een ander Nederlands windpark van Nuon/Vattenfall. Produceren we meer windstroom dan dat er wordt afgenomen? Dan leveren wij deze stroom terug op het net. Dat zijn we verplicht en daarmee kunnen we stellen dat al uw stroom door de windmolen opgewekt is. Bekijk hoe windenergie wordt geleverd.

Voordelen windenergie

De voordelen zijn natuurlijk duidelijk:

  • Het houdt nooit op met waaien, dus er is genoeg windenergie.
  • Nederland heeft – vooral met de Noordzee – ruimte om windmolens te plaatsen.
  • Windenergie is 100% vrij van CO2-uitstoot, dus wind is een duurzame energiebron.

Er zijn ook nadelen aan windenergie: niet iedereen is even blij met de windturbines in het uitzicht; er sterven vogels door de wieken, en de kosten van windenergie zijn vrij hoog.

Duurzame energieproducten van Nuon

Wij hebben verschillende energieproducten die duurzaam zijn, met variabele of vaste prijzen. Ontdek hoeveel u ongeveer gaat betalen voor een duurzaam energieproduct of lees meer over duurzame energie van Nuon.

besparing duurzame energie

Windparken

De online kaart windparken laat precies zien waar wij stroom opwekken uit wind. Hoeveel stroom wordt er opgewekt als het heel hard waait? Bekijk alle actuele feiten en cijfers over onze windparken.

Naar de online kaart met onze windparken

Bereken hoeveel u gaat betalen


Ontdek in 1 minuut hoeveel u gaat betalen voor Duurzame Energie met 5% Blijven Loont-korting. Doe de check en u krijgt een indicatie van uw kosten per maand.

Hoeveel ga ik betalen?

Passie voor windenergie

Nuon over windenergie


Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Meer lezen over windenergie? Op EnergieGenie leggen we kinderen op een leuke en laagdrempelige manier uit wat de wind allemaal kan.

EnergieGenie

Deel dit artikel via: