Wat is waterenergie?

Energie uit water: waterkracht voor duurzame energie

Zonnepanelen

Waterenergie is duurzame energie die opgewekt wordt door een waterkrachtcentrale. Energie uit water krijg je door stromend water langs een waterrad te laten lopen.

Water als bron van duurzame energie

Waterkracht wordt opgewekt door met stromend water het rad van een waterkrachtcentrale te laten draaien. Om water stevig te laten stromen is hoogteverschil nodig. In bergachtig gebied bijvoorbeeld stromen rivieren krachtig, van hoog naar laag. De stroomsnelheid van het water is kinetische energie. Die energie wordt omgezet in elektriciteit.

Stuwmeer

Als er geen natuurlijk hoogteverschil is, kan je waterkracht halen uit een stuwdam. Met een stuwdam wordt hoogteverschil gecreëerd. Bij een stuwdam valt water uit een stuwmeer van een grote hoogte naar beneden langs een rad, en zo wordt waterenergie opgewekt. Een stuwdam wordt vaak in de loop van een bestaande rivier gebouwd, zodat achter de dam een groot stuwmeer ontstaat. Door dat grote stuwmeer is er altijd water dat waterenergie op kan wekken.

De waterkrachtcentrale

Hoe zit een waterkrachtcentrale in elkaar? Simpel gezegd: het rad van een waterkrachtcentrale is de turbine. Die turbine is gekoppeld aan een generator, en die generator wekt de elektrische energie op. Dus energie uit water wordt ‘gemaakt’ door de turbine te laten draaien, en die turbine drijft de generator aan. Bij een waterkrachtcentrale wordt de loop van het water nauwkeurig geregeld met een systeem van inlaten en overlopen. Zo is waterkracht een duurzame energiebron die bijna onuitputtelijk is.

Duurzaam opgewekte energie van Nuon aanvragen?

Wij hebben verschillende duurzaam opgewekte energieproducten voor u. U kunt kiezen voor producten met variabele of vaste prijzen. Doe de check hoeveel u gaat betalen voor duurzame energie of lees meer over duurzame energie.

Zonnepanelen

Zo werkt een waterkrachtcentrale

In Nederland is energie opwekken uit water veel moeilijker dan in veel andere landen. Want het meeste energie levert water als het van een berg omlaag komt. Bekijk hier hoe een waterkrachtcentrale werkt.

Bekijk de infographic

Bereken hoeveel u gaat betalen


Ontdek in 1 minuut hoeveel u gaat betalen voor Duurzame Energie met 5% Blijven Loont-korting. Doe de check en u krijgt een indicatie van uw kosten per maand.

Hoeveel ga ik betalen?
Projecten

Duurzame projecten

Een duurzame energieleverancier zijn, is een onderdeel van onze strategie. We zijn daarom voortdurend bezig onze bedrijfsactiviteiten te verbeteren. Lees meer informatie over onze duurzame projecten.

Duurzame projecten Nuon

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

De grootste waterkrachtcentrale ter wereld ligt in China. Dit en meer leuke weetjes vind je op EnergieGenie.

EnergieGenie

Deel dit artikel via: