#DurfTeVragen: Wat is stadswarmte?

Zonnepanelen

Zoals je zuiniger met eten om kunt gaan door ook de restjes te gebruiken, geldt datzelfde principe ook voor energie. Zo komt bij het opwekken van energie in bijvoorbeeld energiecentrales een enorme hoeveelheid warmte vrij die eigenlijk verloren zou gaan.

Maar het zou natuurlijk zonde zijn om die kostbare warmte te verspillen, als op zoveel plekken in het land juist warmte nodig is. Daarom wordt die zogenaamde ‘restwarmte’ ingezet om de huizen van tientallen duizenden mensen in de stad te verwarmen. En dat wordt dus stadswarmte genoemd.

Stadswarmte zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Bewoners van huizen met stadswarmte stoten gemiddeld 50% minder CO2 uit dan bewoners van huizen met een losse HR-ketel.

1. Hoe komt stadswarmte bij mij? #dtv
Het water dat is opgewarmd met restwarmte stroomt door een ondergronds leidingnet naar woonwijken en industrieterreinen. Via een overdrachtstation stroomt het warme water naar uw meterkast. De afleverset in uw meterkast verdeelt de warmte over de radiatoren en waterleidingen. Nadat het huis is verwarmd, wordt het koude water weer opgevangen in het overdrachtstation. Dat water kan dan opnieuw worden verwarmd. Simpel en zuinig dus.

2. Hoeveel mensen gebruiken al stadswarmte? #dtv
Om zo min mogelijk warmte te verliezen tijdens het vervoeren, wordt de weg die de warmte moet afleggen liefst zo kort mogelijk gehouden. Daarom wordt stadswarmte aangeboden in de regio’s waar de warmte ook wordt opgewekt. 

Op dit moment liggen de grootste stadswarmtenetten in Amsterdam, Almere Rotterdam-Zuid en rondom Arnhem en Nijmegen. Bijna 115.000 huishoudens zijn al aangesloten op de stadswarmte van Nuon. En door afspraken met gemeentes komen daar per jaar ongeveer 4000 woningen bij. 

 

 

3. Hoe betrouwbaar is stadswarmte? #dtv
Met stadswarmte bent u 24 uur per dag voorzien van warmte, of de energiecentrales nu draaien of niet. Om de levering van stadswarmte altijd te kunnen garanderen zijn namelijk slimme oplossingen bedacht. Zo wordt dit jaar de bouw voltooid van een gigantische ‘thermoskan’ bij de energiecentrales in Diemen.

In deze vijftig meter hoge geïsoleerde watertoren kan maar liefst 22 miljoen liter warm water worden opgeslagen, met zo min mogelijk warmteverlies. Net als bij een thermoskan dus. Door die warmtebuffer hoeven de centrales in Diemen niet non-stop te blijven draaien. Daardoor wordt jaarlijks zo’n 14.000 ton CO2 minder uitgestoten. Dat is gelijk aan de uitstoot die wordt bespaard door drie grote windturbines.

4. Hoe zuinig is stadswarmte voor mij? #dtv
Bij een gemiddeld verbruik zijn de kosten per jaar ongeveer gelijk aan of soms zelfs lager dan de kosten voor gas. Maar met stadswarmte heeft u geen cv-ketel, boiler of geiser meer nodig. Dat scheelt kosten voor aanschaf en onderhoud. Bovendien produceert u met stadsverwarming gemiddeld 50% minder CO2-uitstoot dan een huis zonder stadsverwarming. Zo draag je met de keuze voor met stadswarmte op een gemakkelijke manier bij aan een duurzamer Nederland.

Zo werkt stadswarmte
Co2resultaten-stadsverwarming

Minder CO2-uitstoot door stadswarmte

Met stadswarmte verandert energie die anders verloren gaat, in comfortabele warmte voor uw woning of bedrijf. Bewoners van huizen met stadswarmte zorgen voor gemiddeld 50% minder uitstoot van CO2 in vergelijking met HR-ketels.

In 2014 is zo bijna 178.000 ton uitstoot bespaard. Weet u hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor hetzelfde resultaat? En waar de stadswarmte in uw regio vandaan komt?  

Antwoorden op deze vragen staan in de CO2-Reductierapporten.

Video stadsverwarming

Duurzame energie

Nuon Groen uit Nederland

Met Nuon Groen uit Nederland krijgt u stroom opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. De stroom wordt 100% vrij van CO2-uitstoot opgewekt.

Meer over Duurzame stroom
Duurzame energie

Stadsverwarming van Nuon

Stadsverwarming is milieuvriendelijk, uw woning is snel lekker warm, u heeft geen omkijken naar het onderhoud. Het is aanwezig in wijken en stadsdelen waar restwarmte beschikbaar is.

Meer over stadsverwarming

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: