Wat als de zon niet schijnt?

Zonnepanelen

Zonnepanelen wekken niet alleen energie op bij zonnig weer. Ook op bewolkte of zelfs regenachtige dagen leveren zonnepanelen energie. Per vierkante meter regent het in Nederland jaarlijks zo’n 1000 kilowattuur aan zonnestralen. Daar kun je een wasmachine 2000 uur op te laten draaien.

Natuurlijk wordt er in de winter minder zonlicht opgevangen dan in de zomer. Het wordt later licht, vroeger weer donker, er is meer bewolking en de zon schijnt minder fel. Toch kunnen zelfs op een regenachtige dag zonnepanelen nog 20% opwekken van een ideale zomerse dag.

Wist u dat… zonnepanelen juist beter presteren als het koud is?
Het klinkt misschien gek, maar om optimaal zonne-energie op te wekken, hoeft het niet per se warm te zijn. In tegendeel zelfs. Zonnepanelen leveren technisch betere prestaties bij lagere temperaturen. De elektrische geleiding in de cel is dan namelijk beter. Dus wanneer het koud én zonnig is, is het ideaal zonnepanelenweer.

Wist u dat… u zonnepanelen ook een handje kunt helpen?
Zonnepanelen vergen maar heel weinig onderhoud. Toch kunt u wel iets doen om uw zonnepanelen te helpen om zoveel mogelijk licht op te vangen. Zeker in de winter kan dat handig zijn. Schone panelen vangen meer licht op dan vuile. Dus door uw panelen af en toe te controleren op vuil en zo nodig af te nemen met een natte spons, kunt u uw rendement optimaliseren. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als uw panelen lastig te bereiken zijn, kunt u uw glazenwasser om hulp vragen. 

 

Wist u dat… de ideale opstelling van de zonnepanelen het rendement kan vergroten?  

Voor optimaal rendement zijn de richting en de hellingshoek van het zonnepaneel erg belangrijk. U kunt bij de installatie van zonnepanelen op uw dak rekening houden met de opstelling van de panelen ten opzichte van de zon. Over het algemeen heeft u de meeste baat bij een hellingshoek van 35 graden en een opstelling richting het zuiden. Bij een puntdak kijken we op welke plek op uw dek de panelen het best hun werk kunnen doen. Bij een plat dak kantelen we de panelen met behulp van een ondersteunend frame. Zo wordt altijd gezocht naar de optimale positie voor uw zonnepanelen.

Wist u dat… u de energie die u teveel opwekt gewoon kunt terugleveren aan het net?
In de zomer wekken uw zonnepanelen de meeste energie op. Maar in de zomer is uw energieverbruik meestal ook lager dan in de winter. Het kan dus zijn dat u met uw zonnepanelen in de zomer meer energie opwekt dan u verbruikt. Toch is dat geen probleem, want het verschil kunt u gewoon terugleveren aan het net. Aan het einde van het jaar wordt de hoeveelheid terug geleverde stroom afgetrokken van de hoeveelheid stroom die u heeft afgenomen van het net. Dit wordt salderen genoemd. Weer een extra manier om te besparen dus.

Zonnepanelen

Ook zonnepanelen op uw dak? Doe de check

Uw eigen duurzame stroom opwekken met zonnepanelen? Doe de zonnepanelencheck en ontdek binnen 2 minuten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

Meer over zonnepanelen

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Hoe groot is de kracht van de zon? Op EnergieGenie laten we kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met energie.

EnergieGenie

Deel dit artikel via: