Waarom windparken naar prinsessen heten

Zonnepanelen

Eén van de grootste windparken van Nederland werd naar prinses Alexia genoemd. Waarom eigenlijk?

Wind is een belangrijke duurzame energiebron voor Nederland. Logisch: het waait vaak, Nederland is plat en we hebben een vlakke kustlijn. Daarom investeren energiebedrijven zoals Nuon veel in het opwekken van windenergie. Het op één na grootste windpark van Nederland, Windpark Alexia, is onderdeel van Nuon Wind.

Dit windpark is op initiatief van lokale bewoners en agrariërs gerealiseerd en heette eerst De Zuidlob. Nuon werd in 2008 ingeschakeld om het park samen verder te ontwikkelen. In 2013 werd het windpark officieel geopend en omgedoopt in Prinses Alexia Windpark.

Wanneer verbindt het koningshuis zijn naam eigenlijk aan projecten?

Met het vernoemen naar de prinses komt tot uitdrukking dat windenergie een zaak is van algemeen maatschappelijk belang, dat wordt gesteund door het Koninklijk Huis. Dat het om jeugdige leden van het koninklijk huis gaat, geeft aan dat het om de energie van de toekomst gaat.

De overheid vindt duurzame energie heel erg belangrijk en heeft bepaald dat in 2023 windmolens op land en zee voor ongeveer 8 miljoen huishoudens duurzame energie moet opwekken.

Nuon is één van de grootste ontwikkelaars van windparken in Nederland, met een projectenlijst van meer dan 900 MW, zowel op land als op zee.

Drie leuke weetjes over Prinses Alexia Windpark: 
  1. Prinses Beatrix zelf voltrok, samen met zeven kinderen uit Zeewolde, de opening van Prinses Alexia Windpark. 
  2. In dit park staan 36 windmolens en er wordt groene stroom voor maar liefst 88.000 huishoudens opgewekt. - De windmolens in dit park zijn een stuk groter dan gemiddeld. De mast van de molens is 98 meter hoog en als de wiek in de hoogste stand staat, is de totale hoogte zelfs 150 meter.
  3. Prinses Amalia kreeg een windpark op zee, dit park is van Eneco. Prinses Ariane heeft nog geen ‘eigen’ windpark.

 

Duurzame energie

Nuon Groen uit Nederland

Met Nuon Groen uit Nederland krijgt u stroom opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. De stroom wordt 100% vrij van CO2-uitstoot opgewekt.

Meer over Duurzame stroom
besparing duurzame energie

Windparken

De online kaart windparken laat precies zien waar wij stroom opwekken uit wind. Hoeveel stroom wordt er opgewekt als het heel hard waait? Bekijk alle actuele feiten en cijfers over onze windparken.

Naar de online kaart met onze windparken

Nuon over windenergie


Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Meer lezen over windenergie? Op EnergieGenie leggen we kinderen op een leuke en laagdrempelige manier uit wat de wind allemaal kan.

EnergieGenie

Deel dit artikel via: