Uitbreiding Wieringermeer

Windpark Wieringermeer

In de Noord-Hollandse Wieringermeer is gestart met de bouw van nieuwe en vernieuwde windmolens. Met in totaal 100 molens zorgen wij straks voor een van de grootste windparken op land in Nederland.

Drie keer zoveel energie
Oude windmolens in de Wieringermeer worden vervangen door nieuwere en efficiëntere windmolens die drie keer zoveel duurzame energie kunnen leveren.
Het nieuwe windpark van totaal 100 molens vervangt 93 oude windturbines. Bij de nieuwe en efficiëntere turbines wordt het vermogen verhoogd van 130 MW naar 300 tot 400 MW. De stroomopbrengst wordt verdrievoudigd naar 1.000 GWh per jaar.

Hoge windsnelheden
"Het gebied is zeer geschikt voor de opwekking van windenergie, omdat het een open landschap is met relatief hoge windsnelheden", zegt Gerard van Oostveen, Project Director Wieringermeer. "Er is bovendien weinig bebouwing en inwoners van het gebied zijn over het algemeen gewend aan windmolens."

De belangrijkste vergunningen zijn inmiddels goedgekeurd. De demontage van de bestaande windturbines is begonnen.

Tweede leven molen
De turbines zijn gebouwd in 2003 en kunnen waarschijnlijk nog 10 jaar lang schone energie opwekken. Daarom zijn deze windmolens te koop aangeboden voor andere windenergieprojecten.

"We gaan andere onderdelen zo veel mogelijk hergebruiken, zoals de bestaande parkweg, en we zullen het materiaal in de funderingen recyclen voor nieuwe funderingen en infrastructuur", zegt Oostveen.

Samenwerking
Windpark Wieringermeer is een partnership waarbij de ene helft eigendom zal zijn van Nuon, en de andere helft van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en een verbond van lokale boeren. De bouw van het nieuwe windmolenpark zal in het tweede kwartaal van 2017 starten en zal twee jaar later, in 2019, zijn afgerond.

* sfeerbeeld van het oude park van fotograaf Kenneth Stamp

besparing duurzame energie

Windparken in Nederland

De online kaart windparken laat precies zien waar wij stroom opwekken uit wind. Hoeveel stroom wordt er opgewekt als het heel hard waait? Bekijk alle actuele feiten en cijfers over onze windparken.

Naar de online kaart met onze windparken
Al 35 jaar windenergie

We maken energie steeds duurzamer

U wilt een schonere wereld. Dat begrijpen wij. Daarom zorgen wij dat energie steeds duurzamer wordt. Zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Wij investeren bijvoorbeeld in windenergie.

Naar Voorop in wind
Duurzame energie

Nuon Groen uit Nederland

Met Nuon Groen uit Nederland krijgt u stroom opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. De stroom wordt 100% vrij van CO2-uitstoot opgewekt.

Meer over Duurzame stroom

Nuon over windenergie


Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Meer lezen over windenergie? Op EnergieGenie leggen we kinderen op een leuke en laagdrempelige manier uit wat de wind allemaal kan.

EnergieGenie

Deel dit artikel via: