Slapend rijk met een zonnedak

Zonnepanelen

Met een spaarrente onder de 1% wordt beleggen in een zonnepanelen een wel heel aantrekkelijke investering.  ‘Onze energiemeter loopt achteruit sinds vandaag, slapend rijk worden!’ ‘#Zonnepanelen liggen op het dak, #kilowatts stromen binnen en ik word slapend rijk ;-)’ Laat de zon maar schijnen.’

Bezitters van zonnepanelen laten zich via sociale media opgetogen uit over hun kersverse investering. Door de enorm lage spaarrente zoeken steeds meer mensen naar manier om hun geld op een slimmere manier te investeren. Voor wie iets wil doen voor het milieu en voor zijn portemonnee is de aanschaf van zonnepanelen een alternatief.

CO2-vrij
Met zonnepanelen wordt energie opgewekt op die vrij is van CO2. Het is mogelijk een rendement van 6-7% te behalen op de investering in zonnepanelen. Dit percentage is gebaseerd op de Standaard Rekenmethode van Milieu Centraal.

Een aantal financiële voordelen op een rij:

1. Direct een lagere energienota
De energie die wordt opgewekt via het zonnepaneel op het dak, hoeft niet meer bij de energieleverancier worden ingekocht. Het voorschot dat maandelijks aan de leverancier wordt betaald kan per direct omlaag. ABN Amro becijfert dat dit al gauw 300 euro per jaar op de energienota scheelt.

2. Terugleveren
Heeft u minder stroom nodig dan uw zonnepanelen opwekken? Dan gaat die stroom automatisch het elektriciteitsnet in. Dit heet energie terugleveren. Het zal ook voorkomen dat de panelen geen stroom opwekken, maar er wel stroom wordt gebruikt. Dan wordt die gewoon via de leverancier geleverd. Beide energiestromen worden op de energienota met elkaar verrekend. Dit heet salderen. Als er aan het eind van het jaar door de zonnepanelen meer stroom is geleverd dan wordt verbruikt, krijgt u daar een aanvullende vergoeding voor.

3. Waardevermeerdering huis
Een huis met zonnepanelen blijkt niet alleen makkelijker te verkopen, maar ook meer waard te zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. Bijna 80% van de ondervraagden zegt bereid zijn meer te betalen voor een huis met zonnepanelen. Gemiddeld gaven mensen aan 7000 euro extra te willen betalen.

 

4. Btw terugvragen 

Particulieren die een zonnepaneel aanschaffen kunnen de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. In een gemiddelde situatie bespaart dit ongeveer € 900,-, of 21% van de investering. Op de site van Nuon is informatie te vinden over hoe dit in z’n werk gaat.

5. Subsidie  
Het kan zijn dat er in uw woonplaats of provincie subsidie wordt gegeven voor de aanschaf van zonnepanelen (of andere energiebesparende maatregelen). Op Energiesubsidiewijzer.nl is informatie te vinden over of dit ook in uw woonplaats het geval is. Ook voor mensen die geen koopwoning hebben, komen steeds meer mogelijkheden om te investeren in zonnepanelen. Zo is het platform zonnepanelendelen.nl gelanceerd, waarbij gezamenlijk in grotere zonne-energieprojecten wordt geïnvesteerd. 

En de 14-jarige gymnasiumscholier Sander Halter probeert samen met zijn zwager geld op te halen voor ligstoelen met zonnepanelen. ‘Veel mensen willen wel zonnepanelen, maar hebben geen geschikt dak. Daar wilde ik iets voor bedenken. Deze stoelen kunnen gewoon op een balkon staan bij mensen die bijvoorbeeld één hoog wonen’, zo zegt hij in De Telegraaf. Zo kan over een paar jaar zelfs letterlijk vanuit de luie stoel energie worden opgewekt.

Zonnepanelen

Ook zonnepanelen op uw dak? Doe de check

Uw eigen duurzame stroom opwekken met zonnepanelen? Doe de zonnepanelencheck en ontdek binnen 2 minuten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

Meer over zonnepanelen
Duurzame energie

Een zonnig dak in een dag

Binnen een dag heeft de familie Van de Weetering een perfect werkend zonnepanelensysteem op hun dak: om 8 uur starten de mannen, om 14 uur zijn ze klaar.

Bekijk hoe dat gaat

Duurzame energie

De leukste boottrip van Amsterdam

Plastic Whale vist plastic afval op uit Amsterdamse grachten en maakt daar boten van. We organiseerden een actie met de Plastic Whale. Samen meewerken aan plasticvrije grachten.

Meer over plastic vissen in Amsterdam

Deel dit artikel via: